Експерт: Цените на лекарствата трябва да са фиксирани

  • 27 февруари 2012 07:50

  • 754
  • 0
Експерт: Цените на лекарствата трябва да са фиксирани
©

"Твърдението че ДДС - то за лекарствата не бива да се намалява е невярно". Това каза пред ТВ7 доктор Иван Кокалов, член на надзорния съвет на НЗОК.

"Хората могат да си купят хляб, салам, но и лекарствата са много важни за обществото. Проблемът с лекарствата не е прост и трябва да се види как да ги осигурим на българите", допълни още Кокалов.

Според него всичко опира до начина по който се ценообразуват. "Трябва да има актива държавна политика, тъй като когато се каже пределна цена нещата винаги са на върха". По думите му цените на лекарствата трябва да са фиксирани. Той даде пример с Белгия, където цената е фиксирана и всички участват в ценообразуването - министерството на икономиката, на финансите, на здравеопазването. "При нас нещата са сбъркани още от самото начало. Аз не знам някой при нас да доказва производствена цена", коментира още експертът.

"Преди години установихме, че лекарства, които се продават в САЩ, тук са много по-скъпи. Тогава предложихме да се реферират цените и сравнявахме цените с 6 държави. Сега станаха 7 или 8 държави. Ако държавата иска гражданите да бъдат лекувани трябва да се намеси в ценообразуването, защото лекарствата са особена вид стока. Нека да не казваме, че не може да се намали ДДС - то и че не може да се определят цени. При добра воля може всичко", каза още Кокалов.

Последвайте канала на

754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини