Стефан Константинов готов да замрази цените на лекарствата за година

  • 27 февруари 2012 06:27

  • 826
  • 0
Стефан Константинов готов да замрази цените на лекарствата за година
©

Пет от големите фармацевтични компании за лекарства у нас са готови да смъкнат цените на медикаментите си. Сред тях са и чужди, и наши компании, съобщи шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, пише в. "Стандарт".

Те вече са заявили желанието си да направят отстъпка в цените на лекарствата, които произвеждат, с подадени документи до здравната каса. Според д-р Хасърджиев резултатът от техните предложения се измерва в няколко милиона спестени лева на гражданите. За да се осъществи всичко това обаче, НЗОК трябва да се съгласи с техните предложения, след което да сключи съответните договори. Хасърджиев обаче обясни, че има проблем с наредбите, които разрешават на фармацевтичните производители да дадат отстъпки само за 100% платените от здравната каса лекарства.

Междувременно стана ясно, че днес здравният министър вече е поканил по-голяма част от производителите на лекарства на спешна среща в министерството. Целта е здравният шеф да разговаря с всяка от компаниите, за да се използва максимално разрешеният от държавата механизъм касата да договаря по-големи отстъпки за цените на лекарствата. Наредбата е приета още август 2011 г., но до момента здравният фонд не се е възползвал от възможностите й. Ако тя се приложи, цените на част от лекарствата могат да паднат с над 50 процента. Става дума за хапчетата, с които здравната каса покрива домашно лечение. "Това са огромни поръчки, от чиито отстъпки могат да се спестят милиони на хората", коментираха експерти. Депутати от здравната комисия пък поискаха да следят отблизо договарянето на лекарствата от здравната каса.

Късно снощи Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование обяви, че е готов да замрази цените на лекарствата за година, ако не се договори с производителите.

Последвайте канала на

826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини