Мими Виткова: Двата предложени варианта за здравен модел са взаимно изключващи се

  • 28 септември 2018 08:47

  • 4198
  • 2
Мими Виткова: Двата предложени варианта за здравен модел са взаимно изключващи се
©

Двата предложени варианта на нов здравен модел не ни казват какъв е проблемът в здравната система – дали е само в приходната част или има и други, които ние подценяваме и не им обръщаме внимание. Това каза бившият здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване - Мими Виткова в ефира на БТВ.

"Двата предложени варианта са взаимно изключващи се", смята тя. "Вариантът за пълна демонополизация на касата, казва, че се запазва вноската от 8% - така признава, че парите са достатъчни, но се управляват лошо. Поради това предлагат да ги управляват застрахователите. Вторият вариант казва – парите не са достатъчни ”, обясни Виткова.

Според нея около 20 години вече никой не знае каква е реалната цена на клиничните пътеки. "Системаат е сбъркана и в структурата, и в организацията и в управлението", каза експертът. По думите й здравеопазването ни се оказва в диспропорции – цели региони на страната ни са без лекари и без болнична помощ. "Тези проблеми не може да бъдат решени, като се увеличават парите за здравни вноски", отбеляза Мими Виткова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4198 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мимков и Витков

2018.09.28 | 10:31

2
И двата модела търсят повече пари за крадене и усвояване, то с тва се занимават отговорните лица на високи държавни заплати , ха ха ха ха ха

2018.09.28 | 09:22

1
комунистически крадлив изрод

Добави коментар

Водещи новини