Пациентите със скъпоструваща терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в страната

  • 05 юни 2018 10:30

  • 2685
  • 0
Пациентите със скъпоструваща терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в страната
© Novini.bg

Пациентите със скъпоструваща терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в страната. Това каза Галя Кондева, директор на дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане" в НЗОК, по време на семинар.

Целта е по този начин да се подобри достъпът на пациента до лечение, съобщава БТА.

Досега скъпоструващите медикаменти можеше да се получават само на територията, на която са били изписани от лекар. Близо 14 хиляди болни се лекуват чрез скъпоструваща терапия. Над 63 на сто от разходите за лекарства са за скъпоструващо лечение. Темповете на нарастване са значителни при разходите за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. По думите й тази тенденция няма как да бъде спряна, но може да бъде оптимизирана. Нарастването се дължи основно, според Кондева, заради заплащането на таргетни терапии.

Най-висока средна стойност за пациент на таргетна терапия НЗОК е платила на Александровска болница, на болница "Сердика", на болница "Надежда" и др.

Касата предвижда повишаване на контрола при проследяване на терапиите в онкологията, както и на ефекта от биологичните терапии. НЗОК заплаща 1714 лекарствени продукта, като има договорени отстъпки от цената за 505 медикамента, посочи Кондева.

Тя припомни, че отстъпки се договарят само за лекарства, които са "сами" и нямат референти в Позитивния лекарствен списък. Останалите продукти засега не са обект на договаряне. НЗОК заплаща над 3 хиляди медицински изделия, като за тях не се договарят отстъпки. Касата е сключила договори с 2469 аптеки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини