Николай Брънзалов: Не сме съгласни да се върши социална дейност за сметка на лекарския труд

  • 31 януари 2018 07:38

  • 5118
  • 3
Николай Брънзалов: Не сме съгласни да се върши социална дейност за сметка на лекарския труд
©

Точна сума за размера на потребителската такса при прегледа при лекар не е посочена. Не сме съгласни да се върши социална дейност за сметка на лекарския труд. Това каза общопрактикуващият лекар Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, в ефира на БТВ.

„Беше решено потребителската такса да е 1% от минималната работна заплата. Това е един маркер, който да ни ориентира и който за нас е обективен“, обясни той.

По думите му проблемите са много, а напрежението в съсловието расте. „Голяма част от пациентите са освободени от потребителска такса на база нормативен акт. Пенсионерите заплащат 1 лев, а разликата чрез Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите, след това със забавяне от 4 месеца парите пристигат при нас“.

„Аз не бих взел пари от много хора, но това не освобождава държавата от нейните задължения. За съжаление няма голяма чуваемост“, отбеляза д-р Брънзалов.

„Когато дойде пациент и той няма ТЕЛК трябва да заплати 1 лев, а 0,90 лв. да ни преведе НОИ. Когато дойде дете то е освободено от потребителска такса за сметка на лекарския труд. Един лев се дават от държавата. Колегите, които имат повече деца в практиката си, може да си тръгне след края на работния ден и с празен джоб. Някои вече изнемогват. Педиатърът с нищо не е виновен, че изповядва тази професия. Това е високоспециализиран труд. Средната възраст на един лекар у нас е 58 години, сподели общопрактикуващият лекар“, каза д-р Брънзалов. Той посочи, че кабинетите им са обзаведени лично от лекарите, плащат и наеми. За да нямаме банкрутирали лекари, трябва държавата да помогне.

Той добави, че от съсловието са за диалог. „Не искаме да правим протести, а да седнем и да се разберем“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5118 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
До Шопара

2018.02.12 | 10:43

3
А защо не каже този тюфлек колко от таксите се маркират на касовия апарат. Свидетел съм на годишните отчети от касовите апарати на не един общопрактикуващ лекар - оборт за годината под 1000 лв. /хиляда лева./ Къде им е морала да вземат такси от освободени групи пациенти и т.н.
От опит

2018.02.01 | 10:00

2
Истинските лекари си получават уважението на хората, но лошото е, че останаха такива малко. А болшинството се превърнаха в долнопробни търгаши и мародери.
да бе

2018.01.31 | 22:45

1
А издаването на всякакви документи за по 20-30 лв. без преглед. Искаш медицинско няма проблем даваш парите, няма преглед, не отчетени пари, ама такси за какво ли не бол. Хората плащат здравни осигуровки, а ходят и плащат всякакви документи като в бакалия!

Добави коментар

Водещи новини