Кирил Ананиев се срещна с македонския си колега

  • 29 януари 2018 17:14

  • 1236
  • 1
Кирил Ананиев се срещна с македонския си колега
© Булфото (архив)

България е готова да окаже експертна помощ на Република Македония във всички сфери на здравеопазването, съобщиха от здравното министерството след среща на министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през с македонския му колега Венко Филипче в София.

Срещата е в синхрон с един от основните приоритети на Българското председателство на ЕС - европейска перспектива за Западните Балкани, се уточнява в съобщението.  В момента в Република Македония са създадени работни групи, които да реформират законодателството в сектор здравеопазване в синхрон с европейските стандарти. Страната си поставя за цел да подобри дейността и по отношение на качеството и ефективността на лекарствените продукти, обучението на медицински кадри и трансплантацията на органи.

Министър Ананиев посочил по време на срещата, че България е готова да предостави не само експертна помощ, но и да окаже съдействие по отношение на нормативната уредба в сектор здравеопазване. На македонската делегация са били предоставени Законът за здравето, Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, Законът за лечебните заведения, Законът за съсловните организации, Законът за медицинските изделия и Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, действащи у нас.

Двете страни са се договорили българската агенция по лекарствата да предостави лабораторията си за тестване на лекарствени продукти от Македония. Отделно, изпълнителният директор на ИАЛ Асена Стоименова е поела ангажимент да бъде изготвен списък на апаратурата, с която разполага нашата лаборатория, за да може македонската страна да прецени в кои случаи може да я ползва.
Министър Ананиев предложил двете страни да помислят за ново споразумение в областта на здравеопазването, пише още в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1236 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Паралиев

2018.02.02 | 14:03

1
Бате Кирчо, сега от здравето, ще успееш ли да дигнеш бонусите си над 510.000 лв. Дерзай, момчето ми!

Добави коментар

Водещи новини