Включват в наредба рядкото заболяване мукополизахаридоза

  • 26 януари 2012 13:57

  • 914
  • 0
Включват в наредба рядкото заболяване мукополизахаридоза
©

Ще бъдат осигурени 2 млн. лв. от НЗОК за лечение на 4 деца болни от рядкото заболяване мукополизахаридоза, обяви пред журналисти премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Той присъства на изписването на трансплантирано дете в болница „Лозенец”. Борисов обясни, че Министерството на здравеопазването е променило Наредба 38, в която ще бъде включено рядкото заболяване мукополизахаридоза. Наредбата е публикувана на сайта на министерството и след 14-дневният срок по закон средствата трябва да бъдат отпуснати от НЗОК. „Разговарях с Нели Нешева, в най-кратък срок тези дни ще бъде свикана комисия. За съжаление, редките болести са трудно лечими и много скъпи. За 4 деца трябват около 2 млн. лв. Като мине 14-дневният срок да седи наредбата на сайта, се надявам около 15-16 февруари да дадем от НЗОК тези 2 млн. лв. за тези четири деца, които чакат от 6 години”, посочи Борисов. „Когато са отчитали милиарди излишъци, не са намерили 2 млн. лв., ние в кризата се налага да ги даваме сега. Но Господ разполага с всеки от нас, каквото прецени, ние да направим това, което съм дал като ангажимент”, коментира премиерът.

Здравният министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование обясни, че в Наредба 38 ще бъде включено заболяването мукополизахаридоза. След като е включено в наредбата, то ще може да се заплаща от НЗОК за поддържащо лечение на това тежко заболяване. Лечението на едно дете за година е около половин милион лева, уточни министърът.

Премиерът присъства на изписването на 13-годишния Таньо Костов, който претърпя спешна чернодробна трансплантация през декември, след като беше транспортиран от детската болница в Атина, Гърция. „В „Панатинайкос” играе вратар, обещал съм му като го срещна на футболното поле да видим дали ще ми хване дузпата. Желая му да е жив и здрав. Поклон на всички лекари и сестри, които се грижат и лекуват тези хора”, каза премиерът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини