Сгрешени антибиотици пращат в болница

  • 09 декември 2011 08:54

  • 2897
  • 4
Сгрешени антибиотици пращат в болница
©

Пациенти отиват в болница заради неправилно лечение с антибиотици. За това алармира пред "Стандарт" шефът на Микробиологичната лаборатория в ИСУЛ доц. д-р Нася Хаджиева.

При нас често идват пациенти с усложнена ангина и пневмония, тъй като са лекувани с неподходящ антибиотик, на който бактериите са устойчиви, разказа специалистката.

Тя изтъкна, че преди да изпише хаповете, докторът трябва да назначи антибиограма на носогърлен или друг секрет, за да се види към кои антибиотици е устойчива конкретната бактерия и към кои не. Изследването се заплаща от здравната каса, но малко лични лекари дават талони за него, отбеляза доц. Хаджиева. В лабораторията идвали хора, които плащали между 12 и 20 лв. за антибиограма.

В скандинавските страни не отпускат антибиотик без това изследване, подчерта експертката. Изключение правел само пеницилинът, който е тесноспектърен и сравнително лек антибиотик.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2897 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.12.11 | 17:39

4
В лабораторията идвали хора, които плащали между 12 и 20 лв. за антибиограма. ето тук е ключа от палатката. питам аз ако дам 20лв. за антибиограма и след това отново се укаже че антибиотика нее правилният, кой ще поеме отговорноста за вредите му в/у мен и на последно място финансовите загуби.
1

2011.12.11 | 09:45

1
Личните лекари отпускат талони за много неща, само трябва да знаем как да си ги поискаме, да сме информирани за правата и задълженията си и да не допускаме да си играят с нас.
личен лекар

2011.12.11 | 09:46

3
Никой не си играе с пациентите ! Това са глупости ! При ангина ( гнойна ) се взима секрет за антибиограма и се назначава антибиотик ВЕДНАГА ! След като излезе резултата , се вижда назначеният антибиотик подходящ ли е или не . Всичко друго е дрън,дрън !

2011.12.11 | 09:45

2
ТАЗИ ПАТКА ГЛЕДА ОТ НЕЙНОТО БУНИЩЕ-СОФИЯ, КЪДЕТО ДЕНОНОЩНО РАБОТЯТ ВСИЧКИ ЗВЕНА. АЗ СЪМ ДЖИПИ В СРЕДНО ГОЛЯМ ГРАД, ИДВА ЧОВЕК С АНГИНА В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА-МИКРОБИОЛОГИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ ОТВАРЯ ЧАК В ПОНЕДЕЛНИК СУТРИН, АНТИБИОГРАМАТА Е ГОТОВА ВЪВ СРЯДА СУТРИНТА, Е, ДОТОГАВА БЕЗ АНТИБИОТИК, НА БОЖИТЕ РЪЦЕ ЛИ. ВТОРО-ПАТКАТА ПЛИТКОУМА ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ СЕ ИЗПИСВАЛИ АНТИБИОТИЦИ БЕЗ АНТИБИОГРАМА, Е ДЕТЕ С ПНЕВМОНИЯ 2 ДНИ ЛИ ДА ЧАКА БЕЗ АНТИБИОТИК, ЧЕ НЕ Е ГОТОВА АНТИБИОГРАМАТА-ТАЯ ПИШЕ ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

Добави коментар

Водещи новини