Одобряват решението за дневен стационар

  • 08 декември 2011 20:24

  • 1861
  • 0
Одобряват решението за дневен стационар
©

Престой в болница само за ден. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения.

Какво точно означава това и какъв ще е ефектът за здравето на пациентите и за болниците?

Заради силни болки в очите Йорданка Славчева търси лекарска помощ в Първа градска болница в София, предаде бТВ.

„Имаме увреждане на ретината и се провежда лазер терапия, което може да бъде извършено до няколко часа. В тази връзка ние мислим, че е подходящо да не се фиксира минимален престой на болния. Той може да бъде обслужен за тези няколко часа и да си тръгне. Няма риск за здравето”, обясни д-р Цветомир Димитров.

Ако влезат в сила правилата за дневен стационар, след кратката терапия пациенти като Йорданка ще могат да се приберат вкъщи още същия ден.

„Ако пациентът още първия ден е здрав и готов за изписване, той е спестил своето време, спестил е пари на работодателя си. Ние също сме спестили разходи”, допълни д-р Димитров.

С ясни правила за еднодневен престой, болниците биха спестили около 30% от сегашните си разходи. Идеята от години се прилага в чужбина и то при голяма част от специалностите, обяснява директорът на Националната кардиологична болница. В нея извършват интервенции, при които дневният стационар би бил по-добро решение от минималния болничен престой.

„За много интервенции не е нужно пациент да пренощува, но го караме насила, защото КП изисква това и няма начин как да се отчете. Дневният стационар би трябвало да изиграе положителна роля”, смята доц. Владимир Пилосов.

Факт е, че много пациенти предпочитат да си спестят престоя в болница, ако състоянието им го позволява. Йорданка е по-внимателна за подобно решение.

„Мисля, че лекарят трябва да прецени това нещо”, коментира тя.

Ако дневния престой бъде регламентиран, ще влезе в сила след 2 години. Разходите ще покрива здравната каса.

Още промени

Предстои да бъде приета националната здравна карта, която определя максималния брой болници, с които Здравната каса да сключва договори при определени критерии. Това означава по-добро разпределение на средствата и по-добра регулация.

Последвайте канала на

1861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини