-
08 април 2016 06:38
- 3548
- 0
Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите, това обяви проф. Донка Байкова, пише "Монитор".
По думите й изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората. „Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща”, обясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат рисковете от рак.
Козунаците ментета обикновено са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.
„Истинският козунак най-лесно се познава по големия си обем и малкото тегло”, обясни тя. По думите й фалшивият при разчупване не става на конци. „Затова е най-добре да се купува козунак от малки фурни, в които сме сигурни за качеството. Трябва да се внимава и с вносните продукти, които са с дълъг срок на трайност и крият рискове, защото в тях има консерванти”, предупреди Кукушева.
Радослав Петков, собственик на цех за сладкиши обясни, че е по-безопасно Великденския хляб да се произвежда с яйчен прах. „Така се намалява опасността в продукцията да попаднат заразени яйца”, уточни той. По думите му използването на оцветител не винаги означава риск за потребителя. „Важното е той да бъде от растителен произход”, добави Петков.
Според друг негов колега, пожелал анонимност, най-често производителите намаляват разходите, като за козунаците използват само жълтъците от яйцата, а белтъците ги влагат в направата на целувки.
Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. „Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове”, обясни Павлин Бързашки, управител на фирма за производство на яйца. Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави. „Трябва да се внимава дали върху яйцата има допълнителна маркировка, че са само за топлинна преработка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от проверени магазини”, съветва той. По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е най-голям производител на продукта от бившите соцстрани.
Последвайте канала на
Свързани новини
Експерт: Българите избират наши курорти за Великден
07 април 201607:40
Арменците в Силистра празнуват Великден три пъти (снимки)
03 април 201614:22
Откриват ремонтираната Централна гара в София за Великден
02 април 201616:43
Пробутват ни италиански коледни козунаци за Великден
02 април 201609:33
Посрещаме Великден с яйца от Франция и салата от Гърция
30 март 201606:35
Между 100 и 150 лева ще ни струва агнешкото за Великден
29 март 201617:45
Минимум 80 лева ще ни излезе великденската трапеза
19 април 201606:39
Пръскаме 211 милиона лева за Великден
17 април 201607:11
Цената на агнешкото тръгна нагоре
12 април 201620:23
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Нейнски очаква положителен отговор за Шенген по суша днес, но свободното преминаване може да се забави
22 ноември 202407:49
Ще се откаже ли Виена от ветото си за Шенген?
22 ноември 202408:27
Борислав Цеков: Радев ще катастрофира тежко
22 ноември 202408:31
Харизанов: Радев започва да задава темпа на събитията, може да работи в различни сценарии
22 ноември 202408:46
Първан Симеонов: Христо Иванов никога не е затварял вратата към Борисов
22 ноември 202408:22
Проф. Огнян Герджиков: Промените в Конституцията - аматьорщина
22 ноември 202407:45
Костадинов: Кирил Петков ми звъня 2022 година, за да ги подкрепим
22 ноември 202407:53
Красимир Георгиев: България има нужда от нов Закон за движение по пътищата
22 ноември 202408:24
Екшън с преследване и арести: Задържаха контрабандни цигари за 2 милиона лева в Пловдивско
22 ноември 202408:10