Русе също ще се включи в месеца на диабета

  • 14 ноември 2011 16:38

  • 832
  • 0
Русе също ще се включи в месеца на диабета
©

По инициатива на Световната здравна организация (СЗО) 14 ноември е обявен за Световен ден за борба с диабета. На тази дата се отбелязва годишнина от рождението на канадския учен Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест открива инсулина - спасението за болните от диабет. Откритието е направено през 1922 година и носи Нобелова награда за двамата медици през следващата година.

По данни на СЗО над 346 млн. души по света страдат от диабет. Прогнозите са, че този процент ще се удвои до 2030 година.
Със съдействието на Община Русе на 19.11.2011г. от 11.00 часа в Пленарна зала на общината Национална асоциация на децата и млади хора с диабет организират среща по повод месеца на диабета. Желаещите ще могат да си измерят безплатно кръвната захар и хемоглобина и ще получат консултации за всичко, свързано с диабета. Русенци ще имат възможност да видят и филма „Живот с диабет".

Подобни срещи са организирани в градовете Велико Търново, Плевен, Благоевград, Стара Загора, Кюстендил и Монтана, като финалът е на 30 ноември във Варна. Целта е да се проследи колко са хората, престрашили се да измерят своята кръвна захар и да преценят рискове за отключване на диабет тип две. Резултатите ще бъдат съобщени в края на този месец във Варна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини