Таня Андреева: Няма да се доплаща и лев за лечение, покривано НЗОК

  • 05 април 2014 07:56

  • 3592
  • 5
Таня Андреева: Няма да се доплаща и лев за лечение, покривано НЗОК
© Булфото

Пациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор за следващата година, каза здравният министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския в интервю за "Труд".

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд. Промяната обаче няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата - някои стентове, протези, всички лещи. Андреева оповести пакет от мерки, които трябва да въведат ред в системата. Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 г. досега (ако е имал средства да го направи).

Всяка болница, която има договор със здравната каса, ще предлага комплексност на медицинските услуги и няма да има право да иска доплащане от пациента за дейности, покривани от фонда.

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд. Например под формулировката "Пакет допълнително поискани услуги" болни в столично лечебно заведение плащат за разговор с шефа на хирургичното отделение или с анестезиолога. Подобни консултации обаче са задължителни, за да бъде изплатена АГ или хирургична пътека, казаха от НЗОК.

Най-много са доплащанията при раждане. За да вземат поне 1300 лв., каквато е масовата тарифа в София, на родилките се предлагат какви ли не консултации. А за идване на бебето на бял свят - дали нормално или чрез секцио, НЗОК плаща по 580 лв.

Доплаща се и за противоепидемични мерки при терапевтични или педиатрични процедури, а те са задължителни за всички пациенти, стъпили в болница. "Да не говорим, че медицински центрове искат от болни да плащат за избор на екип, а той е разрешен само за болниците", посочи пък д-р Мими Виткова, шеф на сдружението на лицензираните доброволни фондове, които от м. г. са застрахователи.

За да се спре доплащането, д-р Андреева обеща засилен контрол и постоянни проверките. "Скоро ще оповестим отчет на "Медицинския одит", посочващ лечебни заведения, които за една и съща дейност имат двоен източник на финансиране - т.е. НЗОК и джоба на болния. Всъщност всички знаем кои са... Време е да ги назовем", посочи д-р Андреева.

Според новите правила, ако искат договор с НЗОК, лечебните заведения задължително трябва да извършват спешни дейности. "Не може да се връщат пациенти и да се прехвърлят от една болница на друга! Не може и едни лечебни заведения да си избират за кои пътеки да сключват договор, а други - не. Трябва да има нормална конкурентна среда, затова всички те ще бъдат поставени при равни условия. Който не отговаря, да си търси други механизми на финансиране", посочи Андреева. Тя готви и преструктуриране на болничната помощ, както и по-различно управление на лечебните заведения.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3592 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АГЕНТ ГО

2014.04.06 | 00:52

5
С ДОЛАРИ ЛИ!?
Идеал Петров

2014.04.06 | 00:52

4
Ти няма да доплащаш или ние няма да доплащаме?
Dan

2014.04.06 | 00:52

3
Ако махнеш "избор на екип" за разждане, който ти струва от 350 лева нагоре, лично ще дойда да те целуна по бузката! Но нещо ми подсказва, че няма да замърся скоро устните си...

2014.04.06 | 00:52

2
S tova re6enie,li6avate mnozinstvoto ot le4enie izob6to

2014.04.06 | 00:52

1
Ostavkaaaaaaa!S tova re6enie li6avate 70-80% ot naselenieto ot le4enie!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини