Депутатите приеха бюджета на Министерството на здравеопазването

  • 05 декември 2013 16:19

  • 1459
  • 0
Депутатите приеха бюджета на Министерството на здравеопазването
©

Депутатите приеха бюджета на Министерството на здравеопазването за 2014 г. Това стана с приемането на текст от Закона за държавния бюджет за следващата година. Гласуваха 112 народни представители, от които 86 бяха „за”, 16 – „против”, а 10 се въздържаха.

Бюджетът на министерството ще бъде в размер на 388 082 000 лв. За политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве са отделени 66 630 400 лв. За политика в областта на диагностиката и лечението са определени 282 352 000 лв. За политика в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия са предвидени 15 973 000 лв. За бюджетна програма „Администрация” са заложени 23 126 600 лв.

В закона беше записано, че Министерството на здравеопазването предоставя възмездно на държавни и общински лечебни заведения - търговски дружества, и на лечебни заведения - търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, средства от Револвиращия инвестиционен фонд по проект „Реформа в здравния сектор - заем БУЛ 4565“ за закупуване през 2014 г. на медицинска апаратура и други дълготрайни активи въз основа на сключени договори за възстановяване на предоставените средства на месечни вноски. Предоставяните средства ще са до размера на възстановените и неизразходвани средства от минали години и текущо възстановяваните през 2014 г. постъпления по Револвиращия инвестиционен фонд по проект „Реформа в здравния сектор - заем БУЛ 4565“.

В рамките на дебатите Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че има сериозното намаление в сферата на промоцията и профилактиката на инфекциозни заболявания. „МЗ не се занимава със събираемост на здравни осигуровки. Полезно е да се увеличат заплатите на работещите, но изходното ниво е много ниско. Този бюджет е бюджет на статуквото и задълбочаване на кризата в здравеопазването”, каза тя. „Направихме грешки и носим отговорност за това. Отговорността сега ще се търси от вас”, допълни депутатът.
Председателят на бюджетната комисия Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на се обърна към Дариткова с думите: „Щяхте да видите предложение за нов модел, ако не бяхме спрени от факта, че няма как да стартираме модел, без да има заложен финансов ресурс. Няма ресурс, с който да стартираме нов модел в здравеопазването”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини