Проф.Петров: Най-големият проблем в здравеопазването е липсата на качество

  • 25 ноември 2013 07:34

  • 1789
  • 0
Проф.Петров: Най-големият проблем в здравеопазването е липсата на качество
©

На първо място за заминаването на лекарите ни в чужбина е заплата. Лекарите работят на 2-3 маси, също така тежкото претоварване на тези, които са останали в страната. Така се реализират повече приходи за болница и се обслужват чакащите, но е смазващо за специалиста. Това заяви проф. Николай Петров, служебен министър на здравеопазването, в сутрешния блок на БТВ по повод недостига на лекари в страната и непрекъснатото изтичане на специалисти към чужбина.

Не само заплатите кара младите лекари да отидат в чужбина, а липсата на сигурност, също така и цялото отношение към лекарите. Всеки път, когато стане някаква лична трагедия, първо вината се търси в лекарите, заяви д-р Костадин Ангелов, директор на Александровска болница.

Според Петров най-големият проблем е, че липсват критерии за качество. По думите му трябва да има правила, а те са заложени в т.нар. стандарти за качество. Има болници, в който се водят двама специалисти, но само по документи. Същото е и с изискванията, където трябва да работят 5-ма специалисти, а са два - трима и те поемата цялата работа, което води до смазване, обясни той.

По думите на Ангелов скоро в страната ни няма да има лекари по водещите специалности.

Последвайте канала на

1789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини