Шефката на НЗОК: Пари за заплати на лекарите ще има

  • 05 ноември 2013 08:11

  • 2052
  • 1
Шефката на НЗОК: Пари за заплати на лекарите ще има
©

Касата не е във фалит. За следващата година е заложен бюджет от 2 млрд. и 800 млн. лева. Проблемът е как ще завършим 2013 година. Това се дължи на факта, че НЗОК за първи път е без резерв. Аз не мога да отговаря къде е този резерв. Това е работа на прокуратурата.

Това каза в Гореща точка по TV7 управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. В момента НЗОК разполага с около 200 млн. лв. Отдавна прогнозирах, че ще има сериозен преразход. Ето защо се налага НЗОК да заплаща 80% от изработеното на болницата и е невъзможно да изплащаме пълните 100%. Остатъкът ще бъде изплащан през следващата година. Това би било рекет, както казват лекарите, ако парите ги има, а не ги даваме. Но парите ги няма, каза още тя. В бюджета на касата няма вече излишък. Битката беше сериозна това да се случи. Не може в малка България да има 360 болници и да продължават да никната нови. Със сигурност ще има промяна и в лекарствената политика особено за препаратите за онкоболни. Най-вероятно ще преминем към централизирана система, защото в момента констатираме 18-19 цени за едно и също лекарство, разкри Тодорова.

Проблемът с неосигурените граждани също е много голям. В България има над 400 000 лица, които не могат да си покрият здравните осигуровки. На тези хора трябва да помогне държавата, защото това са социално слабите. Има и 200 000 лица, които имат възможности, но не желаят да плащат своите осигуровки. Тук вече НАП трябва да си свърши работата. НЗОК се занимава само със здравноосигурените граждани, категорична беше Тодорова. Държавата също трябва да преразгледа плащането на здравните осигуровки. Тя трябва да плаща само на деца, пенсионери и социално слаби. Не може един работник, който получава 400 лева заплата да си плаща сам осигуровките и един държавен чиновник, който получава заплата 1000 лева, и държавата да му плаща здравните вноски, даде пример д-р Тодорова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2052 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Besen

2014.05.01 | 11:51

1
И аз съм обиден, ... даже леекичко съм ядосан, даже леекичко ми идва да хвана сопата !!! Обиден съм и на НЗоК, и на лекарите, и на стоматолозите, и на фармацевтите ! Обиден съм защото тези пари, ги плащам АЗ и такива като мен ! Обиден съм, защото здравните Застраховки са Рекет ! Обиден съм, защото по средна статистика за внасяните годишно към ~ 700 лв. от човек, му се полага, ако му се наложи от 200 000 до 1 300 000 лв. и в рамките на тези суми лечение, операции, лекарства, престой в болница ... трябва да са напълно Безплатни ! Ама - напълно ! Обиден съм, защото е обществена тайна, че представители на фармацевтичната индустрия Плащат по симпозиуми на лекари, за да им дистрибутират лекарствата, без значение дали това би навредило !!! Обиден съм, че за 99% нишесте + 1% активно вещество, което наричат лекарство, цената е раздута до 150 лв. например, само и само да се изсмуква Рекета, който са взели от Нас !!!

Добави коментар

Водещи новини