Румяна Тодорова: Ще орежем правилата за прием в болниците

  • 01 ноември 2013 08:22

  • 5401
  • 13
Румяна Тодорова: Ще орежем правилата за прием в болниците
©

Като недоразумение определи искането на Столичната здравна каса да поправят фактурите на Пирогов управителят на НЗОК Румяна Тодорова. Твърдението за искане за фалшификация на фактурите беше изложено от директора на Пирогов. 60-65% от приходите са за заплати, а ние плащаме 80% от исканите средства. Пирогов ще получат частично 80% от парите, а остатъкът ще бъде изплатен през следващата година.

2,8 млрд. лв. са предвидени за здравеопазване за следващата година, припомни Тодорова. Тя се оплака, че НЗОК е натоварена с отговорности, които са били извършвани от Министерството на здравеопазването. Касата плаща интензивните грижи, програмата за рака на шийката на матката, което не е свойствено за НЗОК. Това са дейности заложени като грижа на държавата така, както са и ваксините. Ако държавата няма възможност да купи ваксини какво ще се случи с имунизационния календар, какво ще се случи с бежанците и слуховете, че сред сирийците върлува детски паралич, попита Тодорова. Когато НЗОК са приели тези дейности, те не са били финансирани. Болниците са натрупали 350 млн. лв. дългове при 100% изплащане на дейностите, каза Тодорова.

В бюджета е предвидено преразглеждане на лекарствената политика, медицинските пакети и стандарти, както и правата на НЗОК. Така ще се спрат злоупотребите и източването на бюджета. В момента при личните лекари идват непознати хора със здравни книжки, които обаче са на хора, които работят в чужбина, плащат си осигуровки, а книжките се ползват от техни клиенти. Необходимо е идентификатор на пациента в реално време, препоръча Тодорова. Може да се сложи ушна марка като на животните, за пореден път нелепо се включи в разговора Генка Шикерова. Забележката беше подмината от Тодорова, която препоръча да се ползват лични карти.

1,9 млн. са хоспитализациите до края на годината и това е притеснителен брой, каза управителката на НЗОК. Не е нормално толкова пациенти да влизат в най-високото ниво за медицинска помощ, тъй като повечето хора са хронично болни. Така излиза, че болниците привличат пациенти, за да продължат съществуването си, каза Тодорова. Затова трябва да се преразгледат алгоритмите на медицинските пътеки и да се пренасочват пътеките към извънболничната помощ. Не може за една гастроентероскопия да се влиза в болница, вече има много здравни центрове, отсече Тодорова.

Последвайте канала на

Novini.bg
5401 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2013.11.16 | 14:57

13
Колко още!? #Оставка бе!#
Рени

2013.11.16 | 14:56

12
Защо се допусна отварянето на толкова много часни болници,които имат право да сключват договор със здравната каса? Приемат пациенти избирателно ,а тежките забатачени случаи , които изразходват много повече от пътеката по която са приети остават за държавните болници.Е как няма да трупат дългове? НЗОК трябвада финансира само държавните болници!!!

2013.11.16 | 14:56

11
Копирахме най-мракобесническата и най-грабителската с-ма на здравеопазване-тази на сащ.Там са на принципа-който има,ще оцелее. 22милиона хамерикоси,са без никаква здр.услуга.Индивидуална здр,сметка-това е.За чии ми са тези хрантутници-търтей JP?- имаш пари-отиваш при спеца,който ти трябва.Там,той си тегли от картата,колкото струва.Този който е добър.ще печели.Другите,сами ще отпаднат.Нали говорят уж за пазарна с-ма? 8800са стрелочниците-джипита,който буквално точат стотици милиони за нищо.Тогава и на самата система ще олекне.Ще има и отделно перо за бедни и безработни.А сега е най-голямата безконтролна яма,която смуче милиарди,и пак сме най-болната нация.
Милен

2013.11.16 | 14:41

10
Г-жо Тодорова , въведете личните здравни сметки. Който не плаща осигуровки има право само на спешна помощ.
Елка

2013.11.16 | 14:39

8
Ми то и сега е така. Когато си с прекъснати права на всякъде ти искат да си заплащаш и преглед и изследвания . Никъде не обслужват безплатно неосигурените пациенти освен в Пирогов.
Радо

2013.11.16 | 14:40

9
Ако се спре да се източва здравната каса ще има кинти какво са виновни безработните че държавата не създава работни места а министерства! А кога на държаните служители ще почне да им се удържа от заплата за здравни и пенсионни а не сега данъкоплатеца да им ги плаща?

2013.11.16 | 14:38

5
Браво Радо,до кога държавата ще плаща на военни,полицаи и държавни служители.Хем работят,хем вземат заплати.Е,ДРУГИТЕ социални групи са безработни,ученици,пенсионери,с ниски пенсии.НО ДРУГИТЕ?Пък и самият д-р Райчинов се е съгласил с Дянков да вземе онези 1,4млн.лв./като шеф на БЛС/.Ама сега не стигали пари,защо 80%,защо,защо.От къде на къде заради този гаф,БЛС ще заплашват,ще искат доплащане,по висока вноска.АМИ искайте не от Тодорова,а от Дянков и шефа ви.

2013.11.16 | 14:39

7
АБЕ МОЖЕ ЛИ ДА ИЛИАНА ЙОТАВА СЕСТРА И ДА Е КАДЪРНА? НАЛИ СА ЕДНА РОДА.

2013.11.16 | 14:39

6
Здравната каса няма как да оцелее с такъв началник. Толкова много умни лекари има в България, защо сложиха този партиен динозавър? Ясно, че е верен, но само това не стига, трябва си акъл.

2013.11.02 | 10:37

4
КАК ЩЕ ГРЕШКА ИСКАНЕТО ЗА СМЯНА НА ФАКТУРИТЕ....ТАЗИ ЛЪЖЕ , КАТО ДЪРТА КОМУНИСТКА. НЯМА БОЛНИЦА КОЯТО ДА НЕ ГО Е ПРАВИЛА СЛЕД ПИСМО ОТ ТОЧНО ТАЗИ

2013.11.02 | 10:37

3
Типична комунистическа пачавра.

2013.11.01 | 15:36

2
На шекерова да и сложат марка на плювалника. А тази да се разкара от НЗОК, ясно е, че е некадърна.

Добави коментар

Водещи новини