Д-р Андреева: Сирийските бежанци не точат НЗОК

  • 10 октомври 2013 08:42

  • 1721
  • 1
Д-р Андреева: Сирийските бежанци не точат НЗОК
©

Смятам, че е важно да се правят реформи за повишаване на качеството на медицинските услуги, ние сме предприели мерки в тази посока. Наблюдава се вече връщане на доверието на пациентите към лекарите. Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

„Фондът за лечение на деца в чужбина не финансира случаите, които могат да се лекуват у нас, а това се прави, за да се спестят средства и да могат повече деца да се възползват от услугите му“, каза още тя. Ръководството на фонда е било сменено, защото са провели разследване и са открили злоупотреби. Това се е наложило заради липсата на пари там.

Тя обясни, че е добре запозната с факта, че 2 млн. българи не плащат здравните си осигуровки, но това е проблем, който трябва да бъде решен от НАП и не в компетенциите на нейното ведомство. Андреева обаче е категорична, че не трябва да бъде отказвана медицинска помощ на хора, които не са си плащали здравните осигуровки. Андреева коментира, че мнението, че сирийските бежанци точат Здравната каса е спекулация, че те са със статут, имат права, а пари са осигурени от бюджета.

Тя подчерта, че като министър на здравеопозването темата за тютюнопушенето не е на дневен ред на министерството, тъй като има много по-важни проблеми за решаване.

„И като лекар, и като министър винаги съм била абсолютно против отмяната на забраната за тютюнопушенето, защото здравето на хората трябва да бъде защитено. Много се надявам, това, което сега ще предложат за обсъждане в НС, да се окаже много шум за нищо и да не мине в парламента“.

Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския не се съгласи с обвиненията, че в момента се източва фонда за лечение на чужденци. Тя изтъкна, че има закони и международни споразумения, които трябва да се спазват. Здравните услуги, които се предоставят на бежанците у нас не застрашават по никакъв начин бюджетите на болничните заведения. В критично обаче състояние е поставена Здравната каса, която е в тежък дефицит, който е наследен от предишното правителство и държавата трябва да се намеси, като актуализира нейния бюджет, категорична е Андреева. Тя успокои , че пари до края на годината има и забавяне на плащания няма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.03 | 15:19

1
zashto da plashtame usigorovki kato niamame nikakvo madicinsko obslujvane i zashto niakoi triabva da plashtat usigurovki s 3 god na zat pri polojenie che nesa polzvali nikakvi medicinski uslugi tova e absurt samo v balgaria go ima tova

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини