Родителите готови за протест след рокадата във фонда за лечение

  • 09 октомври 2013 07:14

  • 662
  • 0
Родителите готови за протест след рокадата във фонда за лечение
©

Уволненият шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров ще съди здравното министерство. А родители на излекувани и болни деца вече подготвят протести пред ведомството заради политическата смята на директора.

Това съобщиха вчера от Българския дарителски форум и "Спаси, дари на...". Организациите твърдо застават зад Александров, защото той превърнал фонда в работещ, а някои молби на онкоболни българчета били разглеждани буквално за 2 дни.

"Александров е поредният човек, който си получава заслуженото, защото качествено си е вършил работата", каза Калин Каменов, бивш шеф на Държавната агенция за закрила на децата и член на Обществения съвет на фонда. Самият Обществен съвет също ще бъде сменен, защото пък е с изтекъл мандат.

"Унищожава се един работещ екип, а е много важно кой е лидер на фонда, когато държавата постоянно абдикира от лечението на българите и нонстоп се правят кампании за набирането на средства за спасение", каза Красимира Величкова от дарителския форум. Тя посочи, че откакто Александров е начело на фонда, няма забавяне на молби, той е издействал бюджетът на звеното да стигне 10 млн. лв. и всяка година да се покрива лечението на двойно повече деца спрямо предходната. "Преди него малките пациенти мряха като мухи, имаше и лимит за лечението им - 180 000 лв.", припомни Йордан Петров от "Спаси, дари на...". Неправителствените организации прогнозираха, че докато новият шеф се ориентира в работата, докато се избере друг Обществен съвет, ще се стигне до забавяне на лечението на стотици деца.

"Ива Станкова е новият директор на фонда", съобщи здравната министърка д-р Таня Андреева. Тя добави, че докато Александров е бил шеф с над 100 дни е било забавяно разглеждането на документите на пациенти. В извършените проверки обаче не е посочено за колко и кои българчета става дума.

Ива Станкова е бивш депутат от БСП. През 2007 г. тя предложи цените на лекарствата да се фиксират, което означава ограничаване на намаляването на цените им и дефицит на медикаменти.

Последвайте канала на

662 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини