Десислава Атанасова: Всички болници са равнопоставени

  • 01 март 2013 14:17

  • 2029
  • 3
Десислава Атанасова: Всички болници са равнопоставени
©

Създаден е Национален съвет за цени и реимбурсиране на лекарствата, който ще заработи скоро. Това каза здравният министър в оставка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на относно мерки на Министерството на здравеопазването по Доклада на Временната анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет, и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи.

Според Манолова цените на лекарствата, заплащани с публични пари, са се увеличили многократно по времето на управление на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в сравнение с управлението на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

„Министерството на здравеопазването още преди приемането на доклада на анкетната парламентарна комисия за цените на лекарствата предприе мерки за намаление на цените и мерки за намаляване на процента на доплащане от пациентите. С решение на Надзорния съвет е договорена отстъпка за опаковки. В Комисията по цени и реимбурсиране са постъпили декларации за 942 лекарствени продукта”, заяви министърът в оставка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

Според Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на този Национален съвет за цени и реимбурсиране още не е създаден, няма и да бъде назначен, защото днес е било последното заседание на Министерски съвет.

„Няма повод да се притеснявате, защото Национален съвет за цени и реимбурсиране ще заработи. Предстои да се сформира служебен кабинет”, отговори Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. „Гарантирам, че този национален съвет ще заработи”, подчерта тя.
„Имаше лекарствени продукти, които липсваха от пазара, но благодарение на това, че МЗ и бизнесът се ангажираха доставките да са регулярни, въпросът е решен”, заяви Атанасова.

Лечебните заведения в Република България са равнопоставени, независимо от собствеността на капитала им – държавна, общинска, частна или смесена. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Денислава Атанасова в отговор на въпрос на народния представител Димчо Михалевски относно политиката на правителството за развитие на мрежата от лечебни заведения за болнична помощ, с частно участие в капитала. 48 нови частни лечебни заведения са отворени, което е повече от 51% ръст. Миналата година имаме 142 частни болници. Каква е вашата политика по отношение на частните лечебни заведения за извършване на болнична помощ, попита Михалевски.

Финансирането на лечебните заведения също е подчинено на общи принципи за равноспоставеност. Възможните източници на финансиране са Националната здравноосигурителна каса, републиканския и общинския бюджет, доброволни здравнозастрахователни фондове, юридически и физически лица, обясни министърът в оставка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

През 2011 година средствата по методика за субсидиране за държавни и общински заведения за болнична помощ са били 260 млн.лв. през 2012 са прехвърлени дейности по хемодиализа и онкология за финансиране от НЗОК, при което бюджета е намален със 130 милиона. За 2013 година вече са факт прехвърляне на още дейности за финансиране на още дейности за финансиране от НЗОК. При което бюджета на министерството става 80 милиона за субсидиране по методиката за държавни и общински лечебни заведения, обясни Атанасова.

По нейни думи, в момента от 329 лечебни заведения в страната 105 са частни. „През нашия мандат са разкрити 12 нови болници при запазени функции на разкритите преди това”, обясни министър Атанасова.

НЗОК сключва договори с тези болници, които искат да подпишат договор. Същото касае и процеса на акредитация, който се осъществява по един и същи начин за всички болници.

Отделението по Неонатология в болница „Св. Ана” във Варна разполага с минималното количество необходима апаратура за реанимация на новородените деца. Това каза здравният министър в оставка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, в отговор на въпрос на депутата от „Атака” Любомир Владимиров относно необходимостта от животоспасяваща апаратура в отделението по Неонатология в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна” - гр. Варна. „Отделението разполага с минималната апаратура. Наличната апаратура осигуряват възможностите за реанимация на новородените деца. Отделението разполага с високо квалифициран медицински персонал и позволява високо качество на медицински услуги”, отговори Атанасова. Отделени са 150 000 лв. за три отделения в болницата, в това число и отделението по Неонатология, каза тя.

Има необходимост да се води регистър на лица с психични заболявания. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, в отговор на въпрос от депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов относно промените в наредби, свързани с психиатричната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „И досега диспансерното наблюдение на лицата се осъществяваше от болниците. По отношение на психичните заболявания е необходимо изграждането на информационна система, да се води регистър на лица с психични заболявания”, каза Атанасова.

Последвайте канала на

2029 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Балтазар

2013.03.05 | 22:53

3
А какво ще стане ако частните болници не са под общия чадър с държавните? Дали тогава няма да е интересно да видим кой ще остане на пазара?! Но едва ли някой ще го позволи това защото стана голям бизнес! А министерката, ако е равнопоставена както и болниците ...Ясно ми е! :)
Георги Антиплевнелиев

2013.03.05 | 06:13

2
Да ама не... От пациентската организация ми казаха, че за някой болести трябват добри лекари, а добрите лекари работели в специализирани заведения и като тръгнеш да си търсиш правата става мътна и кървава нашата история, след този етап обаче има опастност да се превърне в дълга и широка само и само за да има демокрация за потърпевшия....
в БОГ ни е надеждата

2013.03.03 | 20:08

1
``In GOD we trust`` БОГ да пази Република България, и лидера и Бойко Борисов.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини