НЗОК сключва договори с личните лекари до седмица

  • 06 февруари 2013 19:45

  • 957
  • 0
НЗОК сключва договори с личните лекари до седмица
©

В сезона на грипните вируси, лични лекари се налага да пестят направления за специалисти и изследвания.

Причините с няколко. В момента има повече болни заради грипните вируси, а личните лекари все още не са сключили договори със здравната каса и не знаят как ще бъдат отпускани направленията за годината.

Днес от Касата обявиха, че от началото на следващата седмица започва сключването на анекси с личните лекари, след това със специалистите, а до края на месеца и с болниците. Направленията обаче ще се отпускат при по-строг контрол.

Всеки втори пациент, който днес потърси помощ от д-р Ира Маркова, беше със симптоми на настинка или грип. В сезона на грипа личните лекари трябва да назначават повече изследвания, а когато се налага - да изпращат пациентите и при специалист. Но докторите признават, че пестят талони.

„Да, винаги се налага. Пациентът винаги иска, аз винаги не давам – това е една стара игра, защото не достигат, не защото не искам. Основното, което не достига, са изследванията. При направленията е по-добре, отколкото при 1-2 години. При една грипна епидемия задължителните изследвания са пълна кръвна картина и при преценка рентгенова снимка. И понеже са много - те изчерпват лимита”, каза Маркова пред БТВ.

Тази година Здравната каса затяга режима на отпускане на направления. Причината - голям преразход и съмнения за назначаване на ненужни прегледи.

„Миналата годна им беше дадено право да вземат 10% над това, което им е определено като тримесечна база без да уведомяват НЗОК. Тази година тези 10% ще бъдат отново отпускани, но след решение на Надзорния съвет на касата. Остава възможността 15% от следващото тримесечие да се използва, като влезе в следващото ще има недостиг и ще трябва да се направи прогноза и с мотивиран иск да поиска съответен брой направления”, обясни пред БТВ д-р Пламен Цеков, шеф на НЗОК.

Парите за изследванията остават непроменени. Лекари и болници все още нямат договори с касата. Подписването започва следващата седмица. Тогава ще бъдат приети и отчетите.

За интензивното лечение в болниците от касата са заложили същата сума, каквато е отделило здравното министерство през 2012-а.

И още един проблем, който засега пациентите. Заради нормативна промяна пациенти се налага да обикалят между лекари и аптеки, за да получат лекарствата си. Променен е кодът на заболяванията. Данни, които трябва да бъдат поправени във всяка рецептурна книжка и в системата на аптеките.

Последвайте канала на

Десислава Станева
957 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини