Ловешката болница осъди НЗОК

  • 15 януари 2013 12:36

  • 948
  • 0
Ловешката болница осъди НЗОК
©

Ловешката болница осъди Националната здравноосигурителна каса за близо 50 хиляди лева, съобщи БТА.

Директорът на многопрофилната болница д-р Тихомир Бенев обясни, че проблемът, възникнал между болницата и касата, е от 2010 г. Тогава за част от дейността, която болницата е извършила, касата отказала да заплати дължимите 1.7 милиона лева. Заведен бил съдебен иск, но впоследствие се е стигнало до споразумение и средствата са били изплатени.

След това от ръководството на болницата отправили писмено предложение към НЗОК във връзка със забавените преводи да бъдат изплатени полагащите се по договор лихви за забавено плащане. Мотивите били, че в този период просрочените задължения на болницата към доставчиците са се увеличили, тъй като и те от своя страна начислили лихви на лечебното заведение. В индивидуалните договори на болниците с НЗОК и в Националния рамков договор е фиксирано, че дейността се заплаща до 30-о число на месеца, следващ отчетния период. Тогава забавянията са били със седмици, дори месец, обяснява д-р Бенев. Отговор на отправеното предложение от касата обаче не последвал.

Затова в началото на 2011 г. ръководството на болницата завело съдебен иск. Ловешкият окръжен съд отсъдил в полза на НЗОК, но след обжалване пред Великотърновския апелативен съд решението било в полза на болницата. Според него НЗОК трябва да заплати 49 152 лева, както и три хиляди лева разноски по делото.

Касата може са обжалва решението във Върховния касационен съд в тридесетдневен срок.

Последвайте канала на

Novini.bg
948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини