Атанасова: Родители и институции трябва да се грижат заедно за психично болните

  • 15 януари 2013 08:10

  • 978
  • 2
Атанасова: Родители и институции трябва да се грижат заедно за психично болните
©

Все още не е готов стандартът по палеативни грижи, информира министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия. Тя поясни, че това са грижи за хора, за които няма лечение и им остава кратко време живот.

Думите й бяха по повод случая на 29 - годишната Гергана, която страна от рядко онкологично заболяване в краен стадий, за което няма лечение, но същевременно нито една болница не иска да я приеме. Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, обеща, че лично отново ще се ангажира с въпроса на Гергана и ще изиска тя да бъде приета и прегледа отново в Онкологичния център в София.

Министърът коментира и случая с лекаря от болницата в Дупница, който се оказа, че е подменил кръвната проба  и е дал кръв на жена. Тя си припомни, че дори колегите му са го защитавали и са твърдели, че той никога не е пил алкохол. Атанасова съобщи, че единствено за алкохол се тестват шофьорите на линейки, а не и лекарите. Тя поясни, че само директорът на болницата в Дупница сега може да вземе решение дали въпросният доктор трябва да бъде уволнен и добави, че  лично е уволнила пияният шофьор на  линейка в Добрич.

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, коментира също така, че грижата за психично болните трябва да е комплексна, на родителите и на институциите. Тя потвърди, че за да се вкара един болен в психиатрия е доста трудно и процедурите са тромави. "При спешни състояния обаче процедурата е доста бърза", добави тя и поясни, че тогава може в рамките на месец болните да бъдат приети в психиатрии. Според Атанасова лечението на психично болните в България е на изключително високо ниво.

Последвайте канала на

Десислава Станева
978 2

Коментари 2

Добави коментар
pogledni

2013.01.15 | 14:10

2
ГОРКИТЕ ХОРА НА КОЙТО ИМ ГОРИ ТАКЪВ ОГЪН НА ГЛАВАТА...НЕ Е ПРОБЛЕМА В ТОВА КОЙ Е ЛУД И КОЙ НЕ А ЗАЩО ДЪРЖАВА НЕ ОСИГУРИ ХОСПИСИ ЗА ТАКИВА ХОРА ЗАЩОТО ПРИ РАБОТЕЩИ РОДИТЕЛИ ИЛИ ПЕНСИОНЕРИ ГЛЕДАНЕТО НА ПСИХИЧНО БОЛЕН Е РАВНОСИЛНО НА ГЕРОИЗЪМ.В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ТОЗИ ВЪПРОС Е РЕШЕН НО ТУК НЕ Е.НЕ САМО ЧЕ ИМ ОТКАЗАХА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ НА ПСИХИЧНО БОЛНШТЕ АМИ ИМ ДАДОХА ПРАВОТО ТЕ ДА РЕШАВАТ ДАЛИ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ИЛИ НЕ.КАЖЕТЕ МИ ВИЕ ХОРА МОЖЕ ЛИ ЕДИН ПСИХИЧНО БОЛЕН ЧОВЕК ТРЕЗВО ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ДАЛИ ИСКА ДА СЕ ЛЕКУВА ИЛИ НЕ.СПОРЕД МЕН ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНЯВА ТОВА НО СПОРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ МОЖЕ И КАКВО ПРАВИМ СЕГА?ЛУДИТЕ НАВЪН ДА НЕ СА В ТЕЖЕСТ НА ДЪРЖАВАТА И ДА СЕ СПАСЯВАТ КОЙ КАКТО МОЖЕ.ПРЕДЛАГАМ ПРОБНО ДА ПРЕДЛОЖИМ НА ЗДРАВНАТА МИНИСТЪРКА ДА ГЛЕДА ПРИМЕРНО ЗА 1М ЕДИН ПСИХИЧНО БОЛЕН,С ТЕЖКО ШИЗОФРЕНИЧНО РОЗТРОЙСТВО САМА С 220Л ПЕНСИЯ И ПОСЛЕ ДА ГОВОРИМ.КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ Г-ЖА МИНИСТЪРКЕ.
vandim

2013.01.15 | 11:56

1
За сега го правят само родителите. Очаква се "тежката артилерия" след като си изпие хапчетата да се включи и тя.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини