Бум на варицела в страната

  • 09 януари 2013 14:04

  • 751
  • 0
Бум на варицела в страната
©

Бум на варицела в страната отчитат здравните инспектори през първа седмица от новата година. 66 случая са регистрирани във Великотърновска област само за периода от 1 до 6 януари. Това са предимно малчугани в детските градини, които не са преболедували въпросната шарка.

За месец декември са отчетени 377 случая на варицела в региона. През същия месец на 2011 г. заболелите са били в пъти по-малко - 56. За цялата минала година са регистрирани 1024 случая при 340 за 2011 г.

Варицелата се предава лесно, и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея масово в най-ранните детски години. Става дума за малчуганите в яслената, а също и в градинската възраст, голяма част от които я преболедуват и после имат имунитет за цял живот. Друг е въпросът, че шарката не винаги протича класически, с пълния си обрив, и понякога човек не знае, че я е изкарал, обяснява главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Варицелата не е смъртоносна. Като деца обаче можем да я преболедуваме много по-лесно, отколкото ако ни покоси като възрастни. Това е една от инфекциите, спрямо които в България не се ползва ваксинопрофилактика. Следователно говорим за една неуправляема инфекция, епидемичният процес на която се развива по познатите биологични закони", уточни д-р Кунчев.

Очаква се варицелата да е в разгара си до март или най-късно до април, допълни Кунчев. След тези месеци заболеваемостта у нас ще претърпи рязък спад.

Последвайте канала на

751 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини