Агенцията по храните облекчава директните продажби на млечни продукти

  • 08 януари 2013 08:12

  • 1422
  • 0
Агенцията по храните облекчава директните продажби на млечни продукти
©

Директорът на БАБХ Д-р Йордан ВойновД-р Йордан Войнов Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора има придобита заяви в сутрешния блок на БНТ, че тази година празниците са преминали без хранителни инциденти, което е много добро. Той бе категоричен, че са направени 10 000 проверки, което е малко повече спрямо миналата година. Търговците са били много по-дисциплинирани спрямо други години, смята още той.

Според него най-често се конфискуват месни продукти.

Попитан за влизането на новата наредба за млечните продукти и имитиращите продукти с растителни мазнини, Войнов заяви,че 2/3 от производителите са редуцирали производството си и са премахнали палмовото масло. "Фирмите на пазара са 76 от тях 29 са тези, които ще работят с растителни мазнини, а останалите само с мляко. Първата санкция, която ще се налага е в размер на 10 000 лева, като считаме, че това е малка санкция, при второ нарушение се отнема разрешителното за работа", коментира още той.

Попитан какво е наложило въвеждането на тази наредба, шефът на БАБХ отговори, че това се е наложило, защото са счели, че потребителят е въведен в заблуждение, че уж консумира млечни продукти, а те са с растителни мазнини.

Той съобщи, че се подготвят наредба за директни продажби, което ще облекчи търговците. Ако един човек има ферма ще има облекчен режим да си регистрира предприятие и ще може да излезе на пазара и да предлага продукцията си, но тя ще е под контрола на Агенцията по храните, уточни още Войнов.

Попитан дали се проверяват зеленчуците, които се внасят у нас, той заяви, че това се прави и у нас се внасят само одобрени от ЕС продукти по директива 662. Бяхме обвинявани, че всички пратки, които влизат от Йордания, Египет и Турция се проверяват, уточни шефът на БАБХ.

Последвайте канала на

1422 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини