Даниела Дариткова: Здравеопазването ще получи 93 млн. лева повече

  • 05 декември 2012 07:58

  • 1486
  • 0
Даниела Дариткова: Здравеопазването ще получи 93 млн. лева повече
©

Здравеопазването ще получи 91 млн. лева повече през 2013 година.

Това заяви пред камерите на TV7 д-р Даниела Дариткова, която е председател на здравната комисия в Народното събрание. Тя коментира предстоящото гласуване на Бюджет 2013 и по специално парите, които ще бъдат отпуснати за здравеопазване. Това гарантира сигурност на системата. Ние трябва да изразходваме тези пари качествено и разумно, продължи тя. Ясно е, че всички искаме да има повече пари в здравеопазването, но трябва да отчетем, че в момента е криза. Това са възможностите на страната и аз мисля, че те са много добри. Цялото общество трябва да се ангажира с проблемите на здравеопазването, категорична беше Дариткова.

Ние не определяме лимити, а прогнозни бюджети за болниците. Пациентът ще има възможност да си избере болница и да отиде да се лекува там където иска, разкри тя. Правилото-парите следват пациента се запазва. Единствената ни цел е да спазим бюджета на НЗОК и да гарантираме, че ще има пари за здравеопазване през цялата година, обясни Дариткова. Здравните вноски ще се плащат също по старата законодателна рамка. Вноската е регламентирана от закона и ние няма да я пипаме. Надявам се, че повечето пари за здравеопазване ще гарантират работата на НЗОК, каза тя.

Д-р Дариткова коментира и последните случаи, в които болници отказаха да лекуват пациенти и един човек почина.Никое лечебно заведение няма право да отказва помощ. Всеки един такъв сигнал трябва да бъде проверен от министерството. Лечението на здравно неосигурените пациенти се поема от бюджета на министерството. Нито една болница няма право да върне такива пациенти и трябва да ги лекува. Ако това се случи, те трябва да бъдат наказани. Болниците ще получат парите си от министерството, категорична беше Дариткова.

Шефът на здравната комисия в НС коментира и проблема с парите отпускани на болниците и цените на лекарствата. Нищо специално като законова рамка не се предвижда за следващата година. Никой няма намерение да закрива болници. Най-големият проблем в момента е липсата на специалисти, разясни Дариткова. Няма как НЗОК да не контролира парите, които дава на болниците. Дълговете на болниците са формирани в годините. Всяка една болница трябва да се разглежда по отделно и да се прецени, кое точно нарушава нейната финансова стабилност, смята Дариткова. Може да отчетем, че за последните 9 месеца сме спестили близо 22 млн. лева от намалените цени на лекарствата. Това означава, че НЗОК може да отпусне тези пари и още много български пациенти да си закупят лекарства, обеща тя.

Решенията, кои пациенти да получават средства от фонда за лечение в чужбина, се взимат много сериозно. Комисията, която отговаря за тези решения, работи при строго правила и си върши перфектно работата, убедена беше д-р Дариткова. Министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, ще пледира днес за увеличение на парите за този фонд. Според мен обаче, ние трябва да се съсредоточим върху закупуването на нова техника и апарати за нашите болници с тези. Трябва да наблегнем и върху обучението на нашите специалисти, за да не харчим толкова много средства за лечение на българи в чужбина.

Дариткова съобщи също, че като шеф на здравната комисия, тя твърдо ще настоява забраната за тютюнопушене в заведенията да не отпада.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини