Атанасова: Цените на лекарствата ще продължат да падат

  • 13 октомври 2012 10:39

  • 1184
  • 3
Атанасова: Цените на лекарствата ще продължат да падат
©

 Около 500 лекарствени продукта вече са с намалени цени.

Това заяви министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, в студиото на "Факторът Кошлуков". Мога да кажа, че всяка седмица тази бройка расте, похвали се Атанасова. Тя разкри, как се формират цените на лекарствата в България. Механизмът на ценообразуване на лекарствата се състои от няколко компонента. Търсим най-ниската цена даден лекарствен продукт. Фирмата, която притежава правата на лекарството, ни казва как същия медикамент се реимбурсира в другите държави от ЕС и чак тогава ние определяме на каква стойност да се продава продукта. Това се случва на 6 месеца, каза тя. Променихме наредбата и тя вече действа. ДДС на лекарствата в размер на 20% ще остане, категорична беше Атансова.

Министърът отговори на въпроси за зачестилите напоследък лекарски грешки. Според нея, жената която почина в Дупница е била в безнадеждно състояние и е нямало начин да и се помогне. Относно лекарят, за който се твърди, че е бил пиян, Атанасова призна, че това е недопустимо. От РЗИ проверят всички случаи. Отговорност следва да понесат всички виновни, но след като приключат проверките и се констатира, дали лекарите имат вина или не, заяви тя. Не мога да си представя, че някой лекар ще допусне умишлена смърт на пациент. Искам да се върне доверието в българските специалисти. Тя спомена и за проверки в "Пирогов", където са установени нарушения по обществените поръчки. Не мога да говоря сега, защото още не съм запозната с доклада.

Относно парите за здравеопазване в бюджет 2013 Атанасова беше категорична, че ще настоява за още пари пред Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Тези пари ще отидат главно за фонда за лечение на деца в чужбина.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1184 3

Коментари 3

Добави коментар
здрав

2012.10.15 | 19:44

3
Не зная госпожата в коѝ свят живее защото лекарствата 3ти месец поскъпват.О,аз пък забравих че тя е от ГЕРБ.

2012.10.15 | 19:43

2
МИНИСТЪРКА с визия на ЧАЛГАДЖИЙКА. Какво може да се очаква от такова?
...

2012.10.15 | 08:17

1
Хареса ли и кошничката с меда не разбрах?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини