Проучване: Ваксините срещу Ковид-19 увеличават риска от други заболявания

  • 19 февруари 2024 13:03

  • 1337
  • 3
Проучване: Ваксините срещу Ковид-19 увеличават риска от други заболявания
© Novini.bg/ Canva

Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни симптоми на Ковид при коронавирусна инфекция, са свързани с малки увеличения на неврологични, кръвни и сърдечни заболявания в най-голямото досега глобално проучване за безопасност на ваксините.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Редките събития, които бяха идентифицирани в началото на пандемията, включваха по-висок риск от възпаление на сърцето, при инжекциите с иРНК, направени от Pfizer Inc, BioNTech SE и Moderna Inc, и повишен риск от вид кръвен съсирек в мозъка след имунизация с вирусно-векторни ваксини като тази, разработена от Оксфордския университет и направена от AstraZeneca Plc.

Векторните ваксини са свързани и с повишен риск от синдрома на Гилен-Баре - неврологично заболяване, при което имунната система погрешно атакува периферната нервна система.

Новите случаи на ковид през последното денонощие са 7, починали няма

През последните три години в световен мащаб са приложени повече от 13,5 милиарда дози ваксини Ковид, като само в Европа са спасени над 1 милион човешки живота. Въпреки това малка част от имунизираните хора са пострадали от инжекциите, което разпали дебат за ползите и вредите от тях.

Новото изследване, проведено от Глобалната мрежа за данни за ваксините, беше публикувано в списание Vaccine миналата седмица, като данните бяха предоставени чрез интерактивни информационни табла, за да се покаже методологията и конкретните констатации.

В рамките на изследването са проучени 13 медицински състояния, които групата счита за "нежелани събития от особен интерес" сред 99 милиона ваксинирани лица в осем държави, като целта е да се идентифицират случаите, които са по-чести от очакваното след поставяна на ваксина срещу Ковид-19.

Миокардитът, или възпаление на сърдечния мускул, е бил последователно идентифициран след първата, втората и третата доза на иРНК ваксините, установява проучването. Най-голямото увеличение на съотношението между наблюдавано и очаквано е наблюдавано след втората доза с ваксината Moderna. Първата и четвъртата доза от същата ваксина също е била свързана с увеличаване на перикардита или възпалението на тънката торбичка, покриваща сърцето.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1337 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.02.19 | 18:41

3
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
Ха

2024.02.19 | 16:38

2
И какво стана ще излезе че пи този начин ще унищожат хората а не от ковида проклет да сте бог да ви накаже

2024.02.19 | 13:51

1
Я ква стана тя, нали уж бяха безопасни, да не излезе накрая, че спасили 1 милион па нагътали 10тина, ша си кажете всичко скоро.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини