Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID-19

  • 09 юни 2023 22:52

  • 1792
  • 1
Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID-19
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID с 40 процента, съобщава БТА, позовавайки на научно изследване. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32769

Това откритие може да подпомогне в борбата със заболяването, според Световната здравна организация. Един от десет заразени развива т. нар. дълъг COVID. 

Изпитванията във фаза три са рандомизирани и контролирани с плацебо. Тества се медикаментът метформин. Това е най-използваният медикамент за лечение на диабет тип 2 в света от десетилетия. 

Недостиг на ключов медикамент за диабет в цяла Европа

Медикаментът е евтин и широкодостъпен.

Изследването, публикувано в сп. "Лансет", е проведено сред 1126 души със свръхтегло или затлъстяване в САЩ. Половината от тях са приемали метформин, а другите - плацебо. Изследванията са правени в дните след позитивен тест за COVID-19. 

След 10 месеца 35 от участниците, приемали метформин, са били диагностицирани с дълъг КОВИД. 58 от плацебо групата са били диагностицирани с дълъг COVID. Това означава редуциране на риска с 40 процента. 

Изследванията са проведени в периода декември 2020 г. - януари 2022 г., което означава, че е изключен вариантът Омикрон. Омикрон предизвиква по-малко случаи на дълъг КОВИД в сравнение с другите варианти.

Нашите данни показват, че метформинът редуцира количеството вирус в организма на пациентите, обяви пред АФП Каролин Браманте от университета в Минесота, която в водещ автор на изследването. Ако резултатите бъдат потвърдени, те биха имало потенциално решаващо значение за изучаването на дългия COVID, коментира Джеръми Фост, лекар от медицинското училище в Харвард, който не е ангажиран с настоящото изследване. 

Учените подчертават, че медикаментът не е тестван върху пациенти, които вече страдат от дълъг COVID, и не би трябвало да бъде използван за лечение на заболяването, а само за превенция. 

Изследването показва, че противопаразитният препарат ивермектин, който беше предмет на дезинформация по време на пандемията, както и антидепресантът флувоксамин не са предотвратили развитието на дълъг COVID. 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1792 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.09 | 23:57

1
Ако бил Гейтс няма нищо общо....не вярвам....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини