МЗ предлага от 1 ноември голяма промяна при изписването на лекарства

  • 05 септември 2022 15:49

  • 2199
  • 3
МЗ предлага от 1 ноември голяма промяна при изписването на лекарства
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

МЗ предлага от 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват или електронно, или на хартиен носител. Предложената промяна, приета единодушно от Ръководството на МЗ, ще даде възможността от 1 ноември 2022 г., лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител, съобщават орт пресцентъра на здравното ведомство.

Основание за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

В аптеките: Толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 години

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

След извършен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз се установи, че обществените отношения, предмет на проекта на тази наредба, не са регламентирани в европейското законодателство. В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване.

Ако предложените промени бъдат приети, лекарствените продукти ще могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Мая Йорданова
2199 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
фен

2022.09.05 | 18:09

3
БЕЗ САПУН,НИ ГО,,НАЧУКВАТ''!

2022.09.05 | 17:40

2
КАКВОТО И ДА ВЪРТИТЕ , КАКВОТО И ДА СУЧЕТЕ ВСЕ ГО НАЧУКВАТЕ ОТЗАД НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ,МАМКА ВИ , МРЪСНИЦИ КРАДЛИВИ.

Добави коментар

Водещи новини