Проучване предупреждава за риск от употреба на парацетамол при високо кръвно налягане

  • 08 февруари 2022 09:27

  • 1467
  • 1
Проучване предупреждава за риск от употреба на парацетамол при високо кръвно налягане
© Pixabay

Хората с високо кръвно налягане, на които им е предписан парацетамол, може да се изложат на по-висок риск от инфаркт и инсулт, сочи ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Лекарите трябва да мислят за рисковете и ползите за пациентите, които приемат лекарството в продължение на много месеци, посочват изследователите от Единбургския университет. Приемът на парацетамол при главоболие и треска е безопасен, подчертават учените.

В България има лекарство, което е 100% ефективно срещу COVID-19

Други експерти заявяват, че е нужно изследване на повече хора за по-дълъг период, за да бъдат потвърдени разкритията. Парацетамолът се използва в целия свят като „бързо лекарство“ за болки, но се предписва и при хронични болки, въпреки малкото доказателства за ползите при дългосрочната му употреба, отбелязва Би Би Си.

През 2018 г. на половин милион души – един от всеки десет, в Шотландия е бил предписан парацетамол. Проучването е проследило 110 доброволци, две трети от които са вземали лекарства за високо кръвно налягане, съобщава БНР. 

Теодора Александрова
1467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.09 | 08:23

1
Парацетамо,аналгинхинин,абе много опасни тея хапове по 2-3 лева 20 бр.кутийката бе,па и лекуват,за кво са и на фарма мафията евтини хапове че и лекуват за по 2-3 дена,друго си е скъпи прахчета вълшебни дето две седмици та влачат и дадеш 50-60 лева,па то кат си помислиш настинката ша мине и със чайчета без прахчета вълшебни за седмица.

Добави коментар

Водещи новини