Георги Момеков: Новите терапии няма да бъдат магическия куршум за справяне с тази криза

  • 24 ноември 2021 14:01

  • 836
  • 0
Георги Момеков: Новите терапии няма да бъдат магическия куршум за справяне с тази криза
© Кадър БТВ

"За да има краен ефект у нас ни трябва да се ваксинират много повече от 20- 30 000 на ден, за да имаме някакво покритие", каза пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно Дружество по фармация и преподавател по фармакология, фармакотерапия и токсикология при Фармацевтичния факултет на Медицински университет в София.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Според проф. Момеков половинчатите мерки не работят, дори зеленият сертификат е проформа е нас: "Никой не ги проверява, може с документ на друг пол да влезеш, никой не ги проверява електронно. Съседните ни страни въвеждат по-строги мерки.

Мисля, че ако се спазва зеленият сертификат и той не е фалшив, можем да не усилваме мерките. Пълният локдаун за мен е нещо уасяващо, затона не разбирам защо не се възприема, че ваксинирането е изход от това", посочи още експертът.

"Хората в България не разбират, че разболяването от Covid - 19 e много по-сериозно, страшно, без да знаеш какъв ще е изходът, от това да се ваксинираш. Болестта поразява всички органи, когато протича тежко, има сериозни постковид симптоми, а много хора умират по-късно от тромботични синдроми след Covid - 19", каза фармакологът.

По думите му новите лекарства за коронавируса все още не са внесени и не са и получили разрешение за употреба.

Проф. Момеков: От COVID ще се генерират нови болести - вирусът хапе сърцето

"Но те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високо рискови пациенти,  тези в таблетната форма. Но може би при леко протичане на болестта, те нямат голяма полза. Те в аптеката обаче няма да се купуват", поясни проф. Георги Момеков пред "Хоризонт до обед".

Проф. Момеков изясни, че и в момента в нашите болници има възможност за лечение с коктейл от моноклонални антитела, но те се прилагат само в лечебни заведения, имат добър ефект само при пациенти с леко протичане на Covid - 19, а пък са в десетки пъти по-скъпи от всяка ваксина.

Затова според него хората трябва да се запимислят какво за предпиремат за опазване на собственото си здраве.

"Новите терапии няма да бъдат магическия куршум за справяне с тази криза", обобщи проф. Момеков за БНР.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини