Проф. Момеков: От COVID ще се генерират нови болести - вирусът хапе сърцето

  • 12 октомври 2021 08:31

  • 1888
  • 8
Проф. Момеков: От COVID ще се генерират нови болести - вирусът хапе сърцето
© БНТ

От ковид ще се генерират нови болести, защото той хапе сърцето, уврежда нервната система. Нови нозологични единици, т.е. болести, които са били асоциирани с тази инфекция. Това заяви пред БНТ председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Според него трябва да се концентрираме да изграждаме по-голямо количество недевствена популация.

Френско проучване: Ваксинацията намалява с 90% риска от тежки COVID последствия

"Хората, които са ваксинирани, може и да се разболеят, но те вече не са тази девствена популация, която бяхме в началото на тази пандемия. Прекаралият ковид е прекарал ковид и си носи всички "екстри" с това прекарване, а ваксинираният има много голям шанс да не се разболее - около 50% при Делта, при другите варианти още по-голям. Така че нека да не говорим за прекаралия ковид за ползите от имунитета, защото те вървят с дългия ковид, с множествените усложнения", допълни професорът.

По думите му ваксините са част от комплексната борба особено когато имаме много случаи дневно и всички трябва да се пазят активно по възможните други методи за ограничаване на контактите със заразени.

"Когато има много хора в затворено помещение, е хубаво да се носят маски. Някои хора явно са забравили какво са учили по биология, а именно, че човек диша с носа си и маската под носа спокойно може да не се носи", коментира проф. Момеков.

За да има доверие във ваксините, хората трябва да получават постоянно адекватна информация за ваксините по всички възможни канали. Хората не получават адекватна, смляна и ясна информация. През ден се пускат мнения на хора, които не спряха да говорят неистини или неща, извлечени от контекста - смята професорът.

В цял свят има ваксинирани хора, които попадат в болниците. Според професор Момеков в България се получават едни други феномени - фалшивите сертификати, и това е нещо, на което трябва да се обръща сериозно внимание.

"Смъртта е част от живота. В големите нации ваксинациите започнаха от кохорти над 90-годишна възраст. Хората над 90 години умират и със, и без ваксина. За да можем да припишем една смърт на ваксинацията, трябва да има някаква причинно-следствена връзка", категоричен беше професорът.

Според него трябва да намерим баланс между безопасността на децата и посещенията на училище.

Радина Лазарова
1888 8

Коментари 8

Добави коментар

2021.10.12 | 11:08

8
Вируса или тъпото българско лечение което измори хората. Ще речеш че им плащат да убиват. Защо в другите държави няма това явление?

2021.10.12 | 11:04

7
4oвека е афтeкаp, заинтересoван е да си здpав
Kali

2021.10.12 | 09:51

2
Докато отказвате зелен сертификат на преболедували след 6-я месец, макар да имат купища антитела и да са свръх защитени, историята миришеееее..много... Един вид: трябва да те набодем и няма не искам.... Ей затова хората не вярват на ваксини и пропаганда!
хеха

2021.10.12 | 11:00

6
Как така ? Няма да си биеш 4 + ваксини ? Ще можеш да си независим от медицинската система ? Няма да наливаш пари в здравната каса ? Няма да се оставиш да ти докараме микроинфракт с експеримента на пфайзер? Няма да живееш в страх и ужас ? Ще си здрав и уверен ? АААА ! Не може ! БЕГЛЕЦ ОТ ЗАТВОРА ! ДРЪЖТЕ ГО ! РАЗБОЛЕЙТЕ ГО ! ИНТУБИРАЙТЕ ГО ! НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ДОБРЕ, ТРЯБВА ДА Е КАТО НАС В КАНАЛА ДА СТРАДА !
Пунта Мара

2021.10.12 | 10:32

5
Г-н Момеков,ЗАЩО за ДРУГИТЕ БОЛЕСТИ не се казва НИЩО ,а само за ГРИПА се говори????

2021.10.12 | 09:59

4
Ще се генерират я, как иначе ще ни разиграват господарите десет години.
да да

2021.10.12 | 09:52

3
А от идиоти като теб се генерират най- много болести!

2021.10.12 | 09:25

1
Можеш ли да ме ухапеш по кypa?

Добави коментар

Водещи новини