Наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на SARS-CoV-2

  • 22 ноември 2021 12:30

  • 876
  • 0
Наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на SARS-CoV-2
© Getty Images/Guliver

Наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на SARS-CoV-2, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор. По този начин, освен предпазване от тежко протичане на заболяването, се спомага да се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат по-голяма заразност, по-тежко протичане и др.

Проф. Иво Петров: Да се подготвим, защото ни предстои пета вълна

В момента доминиращ в Европа остава "Делта" вариантът (B. 1. 617. 2) на SARS-CoV-2, припомниха от пресслужбата. Ваксините имат значителен защитен ефект срещу него, но при незавършен ваксинационен цикъл ефикасността на ваксините значително намалява.

Професор по медицина: Ваксините работят

Учени от института "Роберт Кох" в Германия са посочили, че ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините, допълва БТА.

Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно според специалистите от "Роберт Кох".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини