Професор по медицина: Ваксините работят

  • 20 ноември 2021 10:00

  • 2078
  • 0
© Getty (архив)

Ваксините работят, предотвратяват хоспитализацията, тежкото боледуване и смъртта. Делта вариантът пробива, повече хора се заразяват, но това заразяване, ако не води до трайни сериозни последствия, може да се приеме. Всяка ваксина допуска идеята за пробив, няма гаранция на 100 процента, че имунизираните няма да се заразят при никоя ваксина. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

По думите му се наблюдава параноя, невежество и страх по отношение на ваксинацията.

 "Ако този вирус не си отиде, но го превърнем в един от многото вируси, които периодично ни тормозят, без да ни вкарват в болници и без да умираме от тях, задачата на ваксинацията е изпълнена. Аз съм с три дози, нямам нищо против догодина да си сложа и четвърта, ако се налага. Както си водя колата на технически преглед, така и ще се ваксинирам годишно", допълни проф. Доброслав Кюркчиев.

2737 нови случаи на COVID-19 у нас

Той поясни, че хората с клетъчен имунитет до голяма степен са предпазени. Според него идеята е COVID-19 да се превърне в хроничен вирус. Проф. Доброслав Кюркчиев посъветва хората, които са преболедували, да се ваксинират и уточни, че единственото противопоказание е алергия към някоя от съставките на ваксината.

"Тестването на учениците трябваше да започне от 15-и септември, има смисъл от тестването, всички ученици трябва да се върнат в клас. И при децата, и при възрастните ваксинирането трябва да е личен и свободен избор, не трябва да е принудително. Оптимист съм за лекарствата за Ковид, медицинските средства трябва да решат този проблем", каза още проф. Доброслав Кюркчиев, цитиран от БНТ.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
2078 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини