Имунизираните с "Джонсън и Джонсън" могат да получат бустерна доза от РНК ваксина

  • 14 октомври 2021 12:51

  • 392
  • 2
Имунизираните с "Джонсън и Джонсън" могат да получат бустерна доза от РНК ваксина
© Getty Images/Guliver (архив)

Хората, които са имунизирани с еднодозовия препарат на "Джонсън и Джонсън", могат да получат бустерна доза от РНК ваксина, сочат предварителни данни от американско проучване, цитирано от АФП и Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28736

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ. Целта е да се проверят възможностите за "смесване" на векторна и РНК ваксина срещу новия коронавирус - поставяне на бустерна доза от препарат, различен от този при първоначалната имунизация.

В момента в САЩ не е разрешено да се поставят два различни типа ваксини срещу COVID-19.

Румънският президент Клаус Йоханис си постави бустерна доза срещу COVID-19

В изследването участват 458 възрастни, на които е инжектиран един от трите препарата, разрешени за употреба в САЩ ("Пфайзер","Модерна" или "Джонсън и Джонсън") преди най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е разделена на още три, за да получат съответно по една от ваксините като бустерна доза. Общо във всяка от деветте групи има по около 50 души.

Учените анализират нивото на антителата 15 дни след инжектирането на бустерната доза, предаде БТА.

При доброволците, които са ваксинирани с препарата на "Джонсън и Джонсън", нивото на антителата се увеличава 4 пъти след поставянето на бустерната доза от същия препарат.

Ваксинирането с нова доза, но с препарата на "Пфайзер", увеличава антителата 35 пъти, а с "Модерна" - 76 пъти, сочат данните от проучването.

Имунната защита при хората, на които първоначално е поставена ваксината на "Модерна", всеки път е по-висока в сравнение с тези, избрали "Пфайзер" или "Джонсън и Джонсън", "независимо от препарата, използван за бустерна доза", показват анализите на американските експерти.

Освен това "не е установен проблем със сигурността", уточняват учените. Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28736

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
392 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.14 | 13:21

2
Помнете от Бай ви Гюро: всеки ваксиниран ще умре преждевременно - в следващите 5 години. Но няма да го пишат "умрял от ковид-ваксина", а ще го пишат "умрял от друга болест". Българските управници, които налагат отравянете на българския народ, трябва да избесят незабавно по уличните стълбове.
Умник Гюро

2021.10.14 | 13:05

1
Само едно не мога да разбера: защо трябва да се ваксинирам, след като ваксината не действа... И защо след това трябва да се ваксинирам повторно, че и бустерно?

Добави коментар

Водещи новини