Френско проучване: Ваксинацията намалява с 90% риска от тежки COVID последствия

  • 12 октомври 2021 08:05

  • 653
  • 3
Френско проучване: Ваксинацията намалява с 90% риска от тежки COVID последствия
© Getty Images/Guliver (архив)

Ваксинацията намалява с 90 на сто риска от смърт или настаняване в болница след заразяване с новия коронавирус при хората над 50-годишна възраст, твърди френско научно проучване. Информацията предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28869

Изследването е публикувано от научната група "Епи-фар", която работи в тясна връзка с френското правителство.

Проф. Иво Петров: Страховете на хората за ваксините са безпредметни

Експертите са анализирали медицински данни на повече от 22 милиона души, които са над 50-годишна възраст. Половината от тях са ваксинирани, а на останалите не е сложен препарат срещу новия коронавирус.

"При ваксинираните хора има девет пъти по-малък риск да бъдат настанени в болница или да починат, отколкото при неваксинираните," обясняват изследователите от "Епи-фар".

Данните потвърждават наблюдения от САЩ, Великобритания и Израел, но френското изследване е най-мащабното, правено досега.Учените анализират данни от декември 2020 г., когато във Франция започна ваксинационната кампания до юли т.г.

Имунизациите са с най-използваните във Франция ваксини - на компаниите "Пфайзер/Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека". Препаратът на "Джонсън енд Джонсън" беше разрешен в страната по-късно и не е масово използван.

От четиринадесетия ден след поставянето на втората доза рискът за ваксинираните от тежък COVID-19 намалява с 90 на сто, според представените данни от "Епи-фар".

COVID-19, ваксините и кога имаме колективен имунитет

Ваксинацията е ефективна и при варианта Делта на новия коронавирус. Тя дава защита от тежко изкарване на заразата при 84% от хората на 75-годишна възраст и нагоре, както и 92% при пациентите между 50 и 75 години. Тези данни са за месец юни т.г., когато този щам стана доминиращ във Франция. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28869

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
653 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
ааааааа

2021.10.12 | 08:23

1
Не ми берете грижа за последиците!Плащам си антибиотиците и лечението аз,не влизам в болница,не товаря системата.Ако мра,аз мра,не е ваша работа.

2021.10.12 | 08:25

3
Браво. Влезеш ли в болница край, излизаш с краката напред!!!

2021.10.12 | 08:24

2
Стиг с тия глупости. Странно зашо тогава хора от Пфайзер без да искат се изпускат че имунитет на пребуледувалия е в пъти по силен от този на ваксания?????

Добави коментар

Водещи новини