Българка в основата на ново лекарство за левкемия

  • 25 септември 2021 19:54

  • 2306
  • 2
Българка в основата на ново лекарство за левкемия
© Pixabay

Българка е в основата на ново лекарство, което се очаква да направи пробив в битката с рака, предаа БНТ.

Хапче срещу левкемия, което атакува само раковите стволови клетки без да действа на нормалните в организма е разработено от д-р Елиза Янкова. Тя е само на 29 години.

"Нашето откритие е базирано на 6 години усилен труд. През 2016 г. чрез генетични експерименти РНК-модифициращият ензим METTL3, идентифициран като слабост на клетките на острата миелоидна левкемия. През следващите години екипът ни изследва по-задълбочено този ензим и точната му роля как причината тази левкемия и дали е възможно да се използва за лечение на заболяването.

По-рано тази година представихме проучване, което показва терапия, разработена специално за действие върху този ензим и по този начин убива клетките на левкемията", обясни тя.", обясни тя

Според 29-годишната Елиза, която е сътрудник в Кеймбридж, лекарството им предотвратява повторна поява на тумора.

"Нашият медикамент е един от първите, който е разработен за таргетиране на уязвимост на рака, разкрита чрез генетични експерименти. Освен това нашето лечение е от класа на инхибитори на РНК-модифициращи ензими и резултатите ни до момента показват, че нашето лекарство е био налично, което означава, че може да се усвои лесно от тялото", допълни Янкова.

Борислава Борисова
2306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.17 | 16:41

2
Това трябваше дасе случва в Нашата страна
...

2021.09.25 | 20:05

1
pojelavam uspehi .

Добави коментар

Водещи новини