Кой може да изпише безплатни COVID лекарства на пациентите?

  • 20 септември 2021 08:12

  • 726
  • 2
Кой може да изпише безплатни COVID лекарства на пациентите?
© Pexels

Все още в ДКЦ-тата не са получили указания за изписване на безплатни COVID лекарства. COVID зоната в 11 ДКЦ в София работи още от ноември месец.

"Продължаваме да работим, от ноември месец. По инициатива на кмета на София, ковид зоната съществува от ноември, ние работим от ноември до момента по един и същи начин, отест нищо при нас не се е променило", обясни Татяна Евтимова - управител на лечебното заведение.

Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, ще изписват безплатните лекарства за COVID

По думите ѝ лекарствата за ковид се насочват към личните лекари за изписване. Към този момент нищо не се е променило - когато пациентът се окаже положителен, се свързват с личния лекар и го насочват.

"До този момент не сме изписвали електронни рецепти, тъй като системата така е организирана, че само общопрактикуващите лекари могат да изпишат електронна рецепта", заяви Евтимова.

Тя обясни, че могат да се изписват болнични листове на всички други заболели, но не и на заразени с ковид, тъй като там е по-специфично - налага се карантина от РЗИ, има контактни лица и тези дейности се извършват чрез личните лекари.

Общопрактикуващи лекари против новата процедура за домашно лечение на COVID-19

За да получи пациент безплатни лекарства, първо трябва да бъде диагностициран с ковид инфекция, след което ще бъде насочен към личния си лекар.

Ковид зоната работи от понеделник до петък от 08.00 до 17.00 ч.

"Имаме контакт с личните лекари, добра комуникация, но за съжаление и много други пациенти от други райони, от други градове дори, много е трудно да се направи връзката на момента с личния лекар", коментира управителят на 11 ДКЦ.

Радина Лазарова
726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.20 | 13:24

2
Действия в защита на живота и здравето на хората са повече от законни. Отровите, наречени "в.ксини", трябва незабавно да се забранят, защото убиват българския народ. Сатанистите, които позволяват отровите и "К.вид" лъжата на територията на България, трябва да бъдат тикнати в затворите и съдени за геноцид и национално предателство.

2021.09.20 | 09:06

1
а който няма личен лекар, каква е процедурата,който е неосигурен каква е процедурата

Добави коментар

Водещи новини