Доц. Кунчев: Идеята ми за задължителна ваксинация не срещна подкрепа, което ме разочарова

  • 15 септември 2021 10:52

  • 1253
  • 4
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Здравното министерство иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор. От ведомството посочват, че масово мерките не се спазват - най-често от нощни заведения, но дори и от кметове.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26465

,,Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни'', заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Протест срещу новите COVID мерки блокира центъра на София, протестиращите изгониха депутати

Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. Това не било здравен проблем и голяма част от тези хора разбирали, че трябва да има мерки.

Доц. Кунчев предложи задължителна ваксинация за здравните и социални работници, но срещна много сериозен отпор от институциите.

Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях, коментира той.

Искат задължително ваксиниране на някои групи хора и в България

По думите му в големите болници са имунизирани над 70-80% от лекарите.

,,Да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо. Да я разположиш в три поредни кампании е възможно най-лошият вариант. Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден'', подчерта доц. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва да е така. Имаме задължения към това общество. Не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност, настоя той.

Запитан за старта на учебната година главният държавен здравен инспектор посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват.

,,Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца - 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро'', смята доц. Кунчев. 

Учен от БАН за задължителната ваксинация: По-добре насила да бъде запазен животът, ако трябва

Гостът в студиото се съгласи, че няма как лекарите да поставят диагноза на децата изцяло дистанционно. По думите му идеята е да няма контактуване между класовете и между училищата.

Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. - в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента. Най-важното е да хванем навреме носителите на вируса. Изследванията два пъти седмично, веднъж месечно или всеки ден ни дават сито, което рано да хване положителните, изтъкна още доц. Кунчев.

Той е на мнение е, че е напълно логично да се разработват ваксини и за децата.

,,Една Македония, която започна имунизацията два месеца след нас, в момента е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на икономиката ни и може да бъде смазващо за следващия туристически сезон'', допълни доц. Кунчев.

Проф. Радка Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври

Той поясни, че идеята на COVID зоните е да предоставят пряк достъп до лекарства и адекватно лечение на заболелите от коронавирус, без да е необходимо да влизат в болница.

Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение, обобщи главният държавен здравен инспектор.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26465

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
1253 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.15 | 12:41

4
Кунчев е фашист ! След 1945 г . главните фашисти ги обесиха ! Кунчев , помни ! Да не ги последваш ?!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.09.15 | 12:03

3
Да ваксинираме гейберско-депесарското ОПГ. Поне с три дози.
ЩЩЩЩКК

2021.09.15 | 11:27

2
ТАКА ТИ СЕ ПАДА КАТО СИ С ГОЛЯМО САМОЧУВСТВИЕ
Кнчв

2021.09.15 | 11:24

1
Сорос иска резултати за да ми плати каквото е обещал. Всички под ножа.

Добави коментар

Водещи новини