СЗО не препоръчва болкоуспокояващи преди ваксинация

  • 23 юни 2021 20:52

  • 738
  • 0
СЗО не препоръчва болкоуспокояващи преди ваксинация
© gettyimages

Приемането на болкоуспокояващи преди ваксина срещу COVID-19 за предотвратяване на потенциални странични ефекти не се препоръчва, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26641

Няколко публикации в социалните медии фалшиво популяризират предполагаеми лекарства, които могат да облекчат потенциалните странични ефекти на коронавирусната ваксина. Те включват антихистамини и болкоуспокояващи, които обикновено могат да бъдат закупени от аптеките и магазините.

"Полезно е да вземете антихистамин, преди да се подложите на ваксината“, заяви един италиански потребител в Туитър.

Проф. Светлана Велизарова: Препоръчвам ваксинация на деца с хронични заболявания

Но в изявление пред Евронюз СЗО повтори, че на гражданите не се препоръчва да пият болкоуспокояващи преди ваксинация, тъй като това може да повлияе на ефикасността на ваксината, съобщава БНТ.

"Не се препоръчва прием на болкоуспокояващи като парацетамол преди получаване на ваксината срещу COVID-19, за да се предотвратят странични ефекти", каза говорител. "Това е така, защото не е известно как болкоуспокояващите могат да повлияят на успешното действие на ваксината. Въпреки това, можете да приемате парацетамол или други болкоуспокояващи, ако все пак развиете странични ефекти като болка, треска, главоболие или мускулни болки след ваксинация. Честите нежелани реакции от ваксината, като възпаление на ръцете, главоболие или умора, в повечето случаи са незначителни“, добави СЗО.

Но докато антихистамините могат да смекчат определени алергични реакции, те не са предназначени да ги предотвратят.

"Няма причина да приемате антихистамини, за да се опитате да ограничите симптомите, които може да получите след ваксинация“, каза професор Люк О’Нийл, председател по биохимия в Тринити Колидж в Дъблин. "Като цяло няма причина да приемате лекарства освен ако все пак не развиете някакъв вид симптоми. Ако вече сте на някакви лекарства, трябва да се консултирате с местния лекар, тъй като на някои хора може да се препоръча да продължат да приемат антихистамини за обриви и други алергични реакции“, каза професор О’Нийл.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26641

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
738 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини