Руските ваксини срещу COVID са преминали тестове за оценка на ефекта върху потомството

  • 14 юни 2021 16:18

  • 464
  • 1
Руските ваксини срещу COVID са преминали тестове за оценка на ефекта върху потомството
© Getty Images/Guliver

Руските ваксини срещу коронавирус са преминали необходимите тестове за оценка на въздействието върху способността за раждане на деца. Не са установени отрицателни последици, съобщи ТАСС, позовавайки се на публикация на сайта на Роспотребнадзор.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Няма доказателства, че която и да е ваксина, включително и срещу коронавируса, може да повлияе на плодовитостта при жени или мъже. Руските ваксини срещу коронавируса са преминали необходимите тестове за оценка на въздействието върху потомството, предимно върху лабораторни животни. Не са установени отрицателни ефекти", се посочва в съобщението.

Сърбия е първата страна в Европа, която произвежда ваксини Спутник V

От ведомството отбелязват, че след ваксинация срещу коронавирус не е необходимо да се избягва бременност. Освен това от Роспотребнадзор поясняват, че никоя от ваксините срещу Ковид-19 не засяга или взаимодейства с човешката ДНК, допълва БТА.

"Ваксините запознават имунните клетки на тялото с фрагменти от генетичния материал на коронавируса, те ги запомнят и започват да произвеждат антитела, предназначени за защита срещу него", се казва на сайта. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.14 | 17:17

1
Когато покажете първото здраво дете от ваксинирани родители, тогава пишете тия работи. Следете раждаемостта през следващата година.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини