Сърбия е първата страна в Европа, която произвежда ваксини Спутник V

  • 08 юни 2021 11:58

  • 326
  • 3
Сърбия е първата страна в Европа, която произвежда ваксини Спутник V
© Getty Images/Guliver

Сърбия от началото на този месец стана първата страна в Европа, която започна да произвежда руските ваксини Спутник V, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26591

Президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин отбелязаха старта на производството на руски ваксини срещу коронавирус Спутник V в Института по вирусология "Торлак" в Сърбия чрез видеовръзка в края на миналата седмица.

Производствената линия бе задействана от директорката на института Вера Стоилкович.

През първите 4 до 6 месеца от старта Сърбия ще произведе 4 милиона дози Спутник V, а първата ваксина от "Торлак" се очаква да пристигне до пунктовете за ваксинация след десетина дни, обявиха сръбските власти.

Самолет с компоненти за руската ваксина кацна на 3 юни вечерта в Белград. На първо време субстанцията само ще се налива в ампули и ваксините ще се опаковат в Сърбия, а на по-късен етап "Торлак" ще произвежда сам компонентите за ваксината, отбелязоха сръбските медии.

Първите дози руска ваксина, произведени в Сърбия - готови след 15-20 дни

На церемонията по повод началото на производството Стоилкович каза, че Сърбия е една от първите страни в Европа, започнали ваксинация с руската ваксина.

Руският президент Владимир Путин, който се включи чрез видеовръзка в церемонията, заяви, че Русия е отворена за сътрудничество с всички страни в областта на епидемиологичната сигурност. Той подчерта, че в борбата за здравето и живота на хората трябва да бъдат изоставени всякакви политически разногласия, докато продължава пандемията.

Сръбският президент, който също се включи чрез видеовръзка, каза на руски език, че за него е чест и голямо удоволствие да отбележи началото на производството на руската ваксина в Сърбия. Той благодари на Русия и на Путин за подкрепата, която оказват на Сърбия в борбата с коронавируса. Вучич каза, че хуманността на руския народ и на президента Путин помага на Сърбия да върне на института "Торлак" мястото на международен и регионален център за производство на ваксини. Вучич увери Путин, че "Торлак" е "ефикасен като Калашников", а обръщайки се към сръбския народ, подчерта, че "от братска Русия е пристигнало ефикасно оръжие срещу коронавируса".

Сърбия разследва смъртните случаи, свързани с COVID-19

Миналия месец руският Национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" потвърди качеството на пробната ваксина Спутник V, произведена в белградския институт по вирусология, и одобри производството на ваксината в Сърбия.

Консултантът за ваксини и имунизация Драгослав Попович обаче изрази съмнения относто капацитетите за производство на ваксини на института "Торлак". Той призова отговорните лица в Сърбия да оповестят плановете за очакваното производство на ваксината Спутник V в страната и за изграждането на фабрика за производство на китайската ваксина на Синофарм, за да стане ясно на гражданите дали става дума за реални информации или това е политическа пропаганда.

Това е важно, за да се поддържа доверието във ваксините, както и доверието в институциите, които контролират качеството и безопасността на достъпните в страната ваксини, посочи Попович пред агенция Бета.

Консултантът каза, че първо трябва да се разясни дали в белградския инситут "Торлак" ваксината ще се произвежда или само ще се пълни и опакова, тъй като производството изисква голяма логистика, инвестиции и време. Той посочи, че независимо от това дали ваксината само ще се опакова, Сърбия може би няма да има право да изнася ваксината без съгласието на Русия.

Производството на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия ще започне през май

"Четири милиона дози е повече, отколкото Сърбия може да използва в този момент и е доста голямо количество за региона. Ние обаче не знаем ще можем ли да я изнасяме в региона, защото за това ще трябва да питаме Русия. Също така не е известна и цената на целия проект и всичко е твърде непрозрачно", каза той.

Попович добави, че в случай, че Спутник V се произвежда в Сърбия, трябва да се знае как ще протече целият процес на трансфер на технологии, кой ще финансира това и ще ли промени статута на "Торлак", който е държавна институция, ще бъде ли приватизиран институтът и доколко това съвпада с дългосрочната стратегия за неговото развитие.

Експертът постави под въпрос и твърдението на министър Ненад Попович, че руската ваксина може да бъде пусната в употреба след десет дни. Дори да се извършва само пълнене, десет дни са недостатъчни, защото само един тест, който е задължителен, когато се прави пълнене, трае повече от две седмици. Агенцията по лекарствата трябва да провери крайния продукт и да даде своето одобрение, за да може този продукт да се пусне в обръщение, обясни експертът.

Според него твърдението на министър Ненад Попович, че производството на втория компонент за втората доза от ваксината е много сложно, поставя въпроса дали в Сърбия ще се произвежда само първият компонент или и двата, отбелязва "Данас".

Независимо от съмненията по отношение на производството на ваксини, Сърбия се утвърди в региона като първенец по ваксинация. От седеммилионното население на Сърбия вече 2,1 милиона души са ваксинирани с две дози от ваксини против коронавирус, а общо 4,7 милиона са поставените ваксини.

Сърбия е първата държава в Европа, която ще произвежда Спутник V

Критиците обаче обвиняват сръбския президент Вучич, че използва ситуацията с ваксините, за да трупа политически дивиденти. Това стана очевидно след като Белград дари значителни количества ваксини на съседните Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония и позволи на гражданите от съседни страни да се ваксинират безплатно на територията на Сърбия с ваксините на Пфайзер, Синофарм, Астра Зенека и Спутник V.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26591

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
326 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Nicoleeeika

2021.06.09 | 04:58

3
М­л­а­д­а­ ­­м­­о­­­к­­р­­а­­­ ­­­у­ч­е­­­н­­­и­­­ч­­к­­­а­ ­ч­у­­­к­­а­ ­ ­­W­ ­­­W­ ­W­ ­­.­­ ­­­B­ ­­G­ ­­­1­ ­­­7­ ­.­­­ ­­C­ ­L­­­ ­U­ ­B
Lyndseyhnlya

2021.06.08 | 14:24

2
М­л­а­­­д­­а­­­ ­­­м­о­­­к­­­р­­­а­­ ­у­­­ч­­е­­­н­­и­ч­­к­­а­­ ­­­ч­­у­­к­­а­­­ ­­­ ­­W­ ­­W­­­ ­W­ ­­.­­­ ­­­B­­ ­G­­ ­1­­ ­­7­­ ­­­.­ ­C­­ ­­­L­­­ ­­U­­­ ­B
русия

2021.06.08 | 12:42

1
русия също е в ервопа бе кавали. незнаете елементарна география

Добави коментар

Водещи новини