Австрия спира да ваксинира с "АстраЗенека"

  • 18 май 2021 14:48

  • 673
  • 1
Австрия спира да ваксинира с "АстраЗенека"
© GettyImiges

Австрия ще премахне ваксината на "Астра Зенека" от програмата си за имунизация срещу COVID-19 поради проблеми с доставката и предпазливост сред населението след информации за редки странични ефекти, каза здравният министър.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Австрия става третата европейска държава, която загърбва "Астра Зенека", след като Норвегия и Дания се отказаха да ваксинират своето население с нея заради редки случаи на тежки кръвни съсиреци при хора, получаващи инжекция с препарата.

"Вероятно ще продължим да правим първи дози с "Астра Зенека" до началото на юни и тогава нещата приключват. "Астра Зенека" ще бъде прекратена", заяви здравният министър Волфганг Мюкщайн пред телевизия Puls 24 късно в понеделник.

Доц. Велизарова: Възрастните разпространяват COVID-19 повече от децата

Мюкщайн каза, че тези, които са получили първа доза на "Астра Зенека", все пак ще получат втора спринцовка от ваксината, но служителите ще определят коя друга ваксина да се използва за опресняване на имунитета по-късно. Министърът, който самият е лекар, настоя, че "Астра Зенека" е "безопасна", но заяви, че Австрия е взела решението да прекрати нейното използване поради "лошо възприемане сред населението", "лошо медийно присъствие" и "проблеми с доставката".

Европейската комисия съди британско-шведската фармацевтична група заради неспособността ѝ да достави милиони дози от ваксината си. Една трета от деветте милиона души в Австрия е получила поне една доза ваксина срещу коронавирус.

Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация препоръчват продължаване на употребата на ваксината с аргумента, че ползите далеч надхвърлят свързаните с това рискове.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
673 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jessicahwtka

2021.05.19 | 05:15

1
М­­­л­­а­д­­­а­ ­м­о­к­­­р­­а­­ ­­у­­ч­­­е­н­и­­­ч­к­а­ ­ч­­у­­­к­­­а­ ­ ­W­­­ ­­W­­ ­­W­ ­­.­­ ­B­ ­G­­ ­­­1­­ ­­7­­­ ­­.­ ­­­C­ ­L­­­ ­­­U­ ­B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини