Доц. Велизарова: Възрастните разпространяват COVID-19 повече от децата

  • 17 януари 2021 08:20

  • 12965
  • 9
Доц. Велизарова: Възрастните разпространяват COVID-19 повече от децата
© кадър - БТВ

Децата се заразяват от възрастните и много по-малко децата заразяват възрастните. Възрастните носят много по-голям вирусен товар и заразяват повече. Това обяви в ефира на бТВ доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница „Света София“. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Тя бе категорична, че втората доза се пази за всеки ваксиниран. Това не е обнадеждаващо, защото няма да посрещнем есенно-зимния сезон с необходимния брой ваксинирани. По думите ѝ ваксината на АстраЗеника е като противогрипните. "РНК ваксините са иновативни и съм сигурна, че създателите им ще получат Нобелова награда за тях. Аз бих избрала такава ваксина", категорична е тя.

"Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат, защото заразата се разпространява по въздушно-капков път", заяви тя.

Проф. Илко Гетов разкри до колко месеца преболедувалите имат антитела и трябва ли да се ваксинират

По думите ѝ това не означава удължаване на „локдауна“. Специалистът допълни, че според нея има скрита заболеваемост, която не се отчита от официалната статистика. 

„Мисля, че около 2 млн. българи вече са се срещали с инфекцията. Това означава, че всяка следваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени завинаги“, каза още тя. 

Доц. Велизарова обясни, че няма данни по-заразната мутация на вируса, която циркулира предимно във Великобритания, да причинява по-тежки симптоми. Тя допълни, че този щам е забелязан у нас още през юни месец. 

"Въпрос на генетична разположеност на дадено население е по-високата или по-ниската възприемчивост на даден щам. Трябва да отворим частично от края на януари, учениците трябва да се върнат в клас – не може повече. Ще загубят пълна година", добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни болести при определен процент от пациентите причиняват миокардит, независимо от възрастта, а COVID-19 не прави изключение.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
12965 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ЗАЩО

2021.01.18 | 12:08

9
Дали по света има толкова тъпи научни работници празнодумци.Говорят колкото да говорят, а не да кажат нещо.

2021.01.17 | 12:05

8
Това и баба ми го знае. Възрастните са на работа, на пазар децата се зомбират пред компютрите.
Българин

2021.01.17 | 11:54

7
А бе тия професори с подарените титли не гледат ли телевизия, не слушат ли радио, не четата ли специализирана литература?! Тази теория вече емпирично е отхвърлена. Новият щам в Англия поразява изключително само млади хора - деца, ученици. ЗАТОВА е наложен и тежък локдаун до края на февруари в Южна Англия и Лондон! Не чува ли и не гледа какво става в Ирландия и Чехия. Не разбрали, че в Германия и Австрия след ЕВЕНТУАЛНО отваряне на държавите всички задължително трябва да носят маски FFP2! Баси и олигофренните учени в БУЛГАРИСТАН! Горкият НАРОД - некадърни лекари и инеженери, гадни болшевико-русофилистици в съда, бесепарски грабители и унижожители, които протягат мръсни и кървави ръце към власта, лош матрял!
заплес

2021.01.17 | 11:24

6
Спомням си: "Нов пик ще имаме 14 дни след Новогодишните и Коледните празници. Той ще е между 10 - 15 януари" прогнозира доц. Велизарова. Как да вярваме на тази.................(изборът е Ваш) или сега ще се оправдава, че е прогнозирала пик, ама надолу.
Докторката

2021.01.17 | 10:58

5
Иска повече пациенти.

2021.01.17 | 10:33

2
нито локдауна ще помогне, нито ваксините
Българин

2021.01.17 | 10:56

4
ПРИ ДОСТАТЪЧЕН БРОЙ ВАКСИНИ, ЩЕ СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕТО, КАКТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, КОИТО СЕ СЛАГАТ НА ДЕЦАТА!!!
Дедо Пене

2021.01.17 | 10:54

3
БЪЛГАРИТЕ НА ВЪЗРАСТ 18-60Г.ОСОБЕНО АНТИВАКСЪРИТЕ И НЕДИСЦИПЛИНИРАНИТЕ СА ОСНОВНАТА ГРУПА СЕЕЩА ЗАРАЗАТА ОТ КОВИД 19!!! ДЪРТИТЕ КАТО ТАЗИ НА СНИМКАТА СЕ СТРАХУВАТ И СПАЗВАТ ВСИЧКИ ПРАВИЛА!!!!
Народа

2021.01.17 | 10:13

1
Ние искаме локдаун завинаги, всеки да се ваксинира с всички ваксини измислени от науката, да се преследват всички, които са срещу режима на ковида - новото слънце на пустинята. Нобелова награда за политиците и полицаите на първа линия срещу народа.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини