Изследване потвърждава безопасността от ваксинацията срещу COVID-19 при бременни

  • 22 април 2021 10:14

  • 274
  • 0
Изследване потвърждава безопасността от ваксинацията срещу COVID-19 при бременни
© Pixabay

Едно от най-мащабните изследвания върху ваксинацията срещу COVID-19 по време на бременност потвърждава безопасността й, макар авторите да подчертават, че са нужни още проучвания, съобщи Асошиейтед прес. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Предварителните резултати са въз основа на съобщения от над 35 000 американки, имунизирани с препаратите на "Модерна" или "Пфайзер"/"Бионтех" по време на бременността си. Нивата на спонтанни аборти, преждевременни раждания и други усложнения при тях са сравними с тези при бременни жени преди пандемията.

Експерти съветват прекаралите COVID-19 жени да избягват забременяване в продължение на 3 месеца

Новите резултати на учени от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията бяха публикувани в сряда в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Нито една от жените, обхванати от проучването, не е била имунизирана с еднократната ваксина на "Джонсън енд Джонсън", която бе разрешена за употреба след края на изследването. На настоящия етап американските власти проучват съобщенията за образуването на тромби при много жени, приели ваксината.

Американското дружество по репродуктивна медицина във вторник препоръча имунизацията по време на бременност въз основа на свои наблюдения в продължение на година.

"Всички, включително и бременни жени и желаещите да забременеят, трябва да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксините са безопасни и ефективни", се казва в изявление на дружеството. Негов представител каза, че дружеството не е анализирало последните данни за ваксината на "Джонсън енд Джонсън".

Представител на Американската колегия на акушерите и гинеколозите каза, че докладът на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията е обещаващ, но също подчерта, че са нужни последващи дългосрочни изследвания. Преди време от организацията също настояха, че ваксини срещу COVID-19 трябва да се предоставят на разположение на бременните и на жените, които кърмят и много бременни американки избраха да се имунизират срещу COVID-19.

Жена от Сингапур роди бебе с антитела срещу коронавируса

Въпреки че бременните бяха изключени от изпитанията, довели до разрешаване на употребата на ваксините, данните сочат, че няма вреди за жените, които не знаели, че са бременни, когато са се записали за доброволци в изследванията, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини