Експерти съветват прекаралите COVID-19 жени да избягват забременяване в продължение на 3 месеца

25 януари 2021 13:40

Експерти съветват прекаралите COVID-19 жени да избягват забременяване в продължение на 3 месеца
© Pixabay
1519 0

Министерството на здравеопазването на Русия препоръчва на жените да заплануват евентуална бременност не по-рано от три месеца, след прекарване на инфекция с Ковид-19, предаде ТАСС. 

Това се налага от факта, че са възможни усложнения и влияния върху плода от страна на препаратите, прилагани при лечението на новия коронавирус.

Препоръките на здравното ведомство целят да се избегне развитието на венозни и тромбовенозни усложнения и възможното тератогенно влияние върху плода от страна на препаратите, включени в схемата на лечение на Ковид-19.

Жена от Сингапур роди бебе с антитела срещу коронавируса

Отбелязва се също, че по данни на статистиката, жените изкарват по-леко новата коронавирусна инфекция, в сравнение с мъжете, но при това не трябва да се игнорират вероятните й последствия върху репродуктивното здраве, допълва БТА.

Те са свързани с токсичните ефекти на използваните препарати, на продължителността на хоспитализацията в отделенията за реанимация и интензивна терапия , на декомпенсацията на хроничните съпътстващи заболявания, се казва в документа на руското здравното ведомство.

Novini.bg
1519 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар