Проф. Ангелов: Не е човешко да имаме ваксини, а никой да не се ваксинира

  • 17 февруари 2021 18:36

  • 40387
  • 113
Проф. Ангелов: Не е човешко да имаме ваксини, а никой да не се ваксинира
© Булфото (архив)

Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват и с които разполагаме, са преминали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако ваксинираме над 70 или 70% от нашето население. Това коментира пред журналисти във Враца министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

,,Виждате, че голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо и се дължи на различни фактори във времето като недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим. Понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, защото хората вярват на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема факта, че има експерти, които продължават да говорят неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са доказани от науката. Това е много притеснително'', допълни той.

Проф. Ангелов обяви коя група от хора спешно се включва във ваксинационния план

Ангелов коментира още, че няма натиск върху лечебните заведения нито във Враца, нито във Видин и Монтана.

Има известно нарастване на заболеваемостта във Враца, но няма натиск върху лечебните заведения. После ще отида да видя как са нещата в болницата, в Спешна помощ, за да разбера дали това, което говорихме, е така и дали колегите имат нужда от нещо. Директорите на РЗИ-тата ме увериха, че няма нужда от допълнителни количества лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти. Темпът на ваксинациите според мен върви с недобър темп по различни причини. Добрата новина е, че в хладилниците и в трите региона няма останали количества ваксини, има само дозите от последните доставки от оксфордската ваксина, които се разпределят, обясни министър Ангелов.

По думите му недобра практика, която бави процеса на ваксиниране в България, е, че някои от личните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.

,,Това за мен като лекар е неразбираемо, защото всеки един изгубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава и да стоим и да чакаме, за да се уверим, че нашето недоверие може да се превърне в доверие след време, е грешка. Полагали сме всички клетва на първо място да пазим човешкия живот и да се облягаме в решенията си само на науката'', напомни той.

Ваксината на Астра Зенека предизвиква безпокойство в Германия

Той посочи, че е неприятен фактът, че вече заявили желание да се ваксинират хора се отказват в последния момент.

Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70% и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се изхвърлят дозите от ваксината. От ваксинационния щаб внесоха предложение, което ще обсъдим, по отношение на даване на възможност да се викат хора и от следващата фаза (тоест тези, които могат да се ваксинират: възрастните хора и хората с хронични заболявания), обмисляме и възможността да отпушим ваксинирането в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва. Такъв е примерът в съботния и неделния ден, когато ваксинираните са под 100 човека за цялата държава, което е абсурдно. Това предстои да бъде променено. Ще го обсъдим с експертите и това ще промени категорично темпа на ваксиниране, посочи още здравният министър.

EК: Ако "Спутник" иска на европазара, ще инспектираме местата, където се прави

,,Аз се ваксинирах с ваксината, която е налична. И да, това е най-добрата ваксина – тази, която в момента съществува. Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки един хладилник на РЗИ от трите, четирите, петте вида ваксини, които са регистрирани, и тогава ще можем да избираме ваксини. Да, това ще се случи, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които ние имаме договори. Дори понякога и не пристигат навреме'', допълни той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
40387 113

Свързани новини

Коментари 113

Добави коментар
Emilya23

2021.04.10 | 03:58

113
­­­В­­­и­­ж­т­­­е­­­ ­­­м­­­о­я­­­т­а­­ ­­т­и­й­­­н­­ ­­п­у­­­т­­­к­а­ ­­­-­­­ ­W­­­W­­­W­­.­­­B­­­G­1­­­7­­­.­C­­L­U­B­­
Либен

2021.02.18 | 22:35

112
Баба ми почина на 92 г и никога не се ваксинира а днес почина на баджанака ми бабата на 70г след усложнение от ваксина. Оставям ви да помислите сами.
Малък

2021.02.18 | 21:59

111
Професор Ангелов, направете така, че да внесете руската ваксина и няма да имате проблеми с желанието за ваксинация. Българина е научен да вярва на руснаците за сериозни неща, като въоръжение и ваксини защото просто са доказани. Не се опитвайте да рекламират тези РНК ваксини, просто няма вяра, а и не са достатъчно изучени във времето до какво ще доведат. Не се чудете защо при наличие на ваксини няма желаещи, ами защото няма подходящата и най-желаната. Достявете я и ще станем като Израел.
Петър

2021.02.18 | 20:41

110
Те и БилГейтсовите ваксини за полиомиелид бяха изпитани ама това не попречи след ваксинация стотици хиляди деца да се парализират
Петрова

2021.02.18 | 16:57

109
Защо няма карантина при гвардейците, при наличие на болни с положителен тест.Те са в пряк контакт с тях . А , редно ли , контактни да се разхождат свободно.Това е недопустимо.Няма значение , че са военни.Те разнасят зараза.
Милена Димитрова

2021.02.18 | 15:13

108
Стига сте се гаврили с хората,сложихте си ваксини и на вас,и на близките си,а на другите?Измисляте си,че не искали ваксини.В белите държави започнаха от най старите,а за ГЕРБ те нищо не означават,само статистика и глас на изборите,да ви изберат пак.Не ви е срам!Но може би разчитате старите и болните да поизмрат,та да им лапнете парите от осигуровките-за които никой не говори къде отиват.
Фастер

2021.02.18 | 14:06

107
С тая менте пандемия ,направо откачихте за едни пари!Не,не ви е грижа за нашето здраве,няма да изреждам причини,като 30 години необявен социален геноцид!Това по данни на ЦРУ!Грижа ви е за едни много пари и една постепеннна загуба на контрол върху народонаселението!Колко хубав би бил здравен диктат!Военно -медицински специалисти имате ,можеш да се излагате с тая менте пандемия?Те да кажат колко процента от населението на земята трябваше да си е отишло с летален изход за една година,ако наистина беше ПАНДЕМИЯ от неизвестен източник!Някои имаме представа от тези неща!Лъжите лъсват и преследването на някои цели ,също!Контролни зони,дезинфекционни душове за хора и автомобили,биологична защита ниво 1 с ЛПС и ред други наистина тежки пандемични мерки,дори унищожаване на критични ядра на зараза!Аре стига с лъжите.........,или така ви каза отгоре!
Педро!

2021.02.18 | 12:42

106
Тоя какво реве като вдовица за хой?!
Warrezz

2021.02.18 | 09:26

105
Ами, защото хората не са малоумни да си вкарват отрови в организма. Освен това отдавна хората разбраха, че колкото и щамове да измисляте, всичко е пародия! Останаха много малко Ковид идиоти дето ви се връзват на тъпотии те...

2021.02.18 | 06:51

104
пуснете малко трета вълна де, да не залежава стоката

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини