Китай премина на следващ етап от клиничните изпитания на 5 ваксини срещу коронавируса

  • 20 ноември 2020 06:37

  • 953
  • 0
Китай премина на следващ етап от клиничните изпитания на 5 ваксини срещу коронавируса
© Pexels

В Китай се провежда трети стадий на клинични изпитания на пет ваксини срещу коронавируса, разработени от китайски специалисти, съобщи говорителят на външното министерство Чжао Лицзян, цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От момента на избухването на епидемията от коронавируса китайското правителство утвърди пет технологични подхода към разработване на средства срещу тази инфекция.

Първата партида китайска ваксина пристигна в Бразилия

Става дума за инактивирани (убити), рекомбинантни препарати, ваксини на основата на аденовирусен вектор, на основата на атенюирани (отслабени) грипни вируси, а също на нуклеинови киселини", каза Чжао Лицзян днес по телевизионния канал Си Джи Ти Ен.

Той добави, че "Китай разполага с пет ваксини срещу коронавируса, които в момента преминават трета фаза на клинични изпитания в ОАЕ, Бразилия, Пакистан, Перу и други страни".

Говорителят отбеляза, че "след завършването на изследванията и разработките китайските ваксини ще бъдат възможно най-бързо включени в списъка за продажби, който се регулира от механизма COVAX (Ковакс) и ще това ще внесе своя принос за достъпността на препаратите и снабдяването с тях на развиващите се страни в света".

Миналия месец говорителят на китайското министерство на науката и техниката Тян Баого съобщи, че китайски специалисти провеждат клинични изпитания на 13 ваксини срещу коронавирусна инфекция, като 4 от тях са в трети стадий на изпитания.

Ваксината срещу COVID-19 на "Синовак" премина първите две фази на тестовете

Ковакс е международен механизъм, създаден от Световната здравна организация съвместно с Глобалния алианс по ваксините и имунизациите и Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии.

Той е създаден с цел да се гарантира справедливо разпределение между всички страни в света на ваксините срещу коронавируса. В рамките на този механизъм до края на 2021 г. трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени 2 млрд. дози.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини