Хормонът мелатонин увеличава шансовете за оцеляване на пациенти с тежка форма на COVID-19

  • 19 октомври 2020 14:21

  • 3097
  • 0
Хормонът мелатонин увеличава шансовете за оцеляване на пациенти с тежка форма на COVID-19
© gettyimages

Американски учени, изследвали 800 пациенти, хоспитализирани с тежка форма на COVID-19, са установили, че терапия с хормона мелатонин или високото му ниво в организма помага на пациентите да оцелеят, съобщи БТА, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25364

"Изследвахме как различни хормони и подобни на тях вещества влияят на състоянието на пациенти, които се нуждаят от включване на системи за изкуствено дишане. Попадането на мелатонин в организмите на такива пациенти значително повишава шансовете от благоприятен изход от болестта, което е характерна както за пациенти с COVID-19, така и на хора с други белодробни заболявания", пишат авторите на изследването, проведено от доц. Николас Татонети от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Колега за загубата на д-р Хубчев: В смъртта му няма медицинска логика

Механизмът на действие на мелатонина върху болните от COVID-19 все още е загадка за медиците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е третиран в болница срещу COVID-19 с различни препарати, сред които и мелатонин, стана ясно от съобщение на лекаря на президента на САЩ. На 2 октомври д-р Шон Конли обяви, че Тръмп е взел доза от осем грама коктейл от антитела на "Редженерон", след което е приемал цинк, витамин D, аспирин, мелатонин и фамотидин (антиациден препарат - бел.ред.).

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3097 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини