Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Този механизъм служи за обосновка на много клинични проучвания по света на различни щамове на БЦЖ бактерия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12706

Това каза в сутрешния блок на БНТ имунологът доц. д-р Велизар Шиваров.

На въпрос за новината, че Русия разполага с ваксина срещу COVID-19, той подчерта, че за руската федереция не важат изключително строгите регулациите, валидни за САЩ и страните от ЕС.

CNN: САЩ отказа на Русия за общата ваксина на COVID-19

"Една уважаваща себе си държава би следвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Ако руската страна иска да публикува и покаже част от данните, с които е регистрирана тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия, някакъв вид оценка. Едно от изискванията за това е това проучване да бъде регистрирано в международна база данни", обясни имунологът.

Доц. Шиваров допълни още, че разработването на ваксина в САЩ е в трета фаза. От медицинска гледна точна два са основните фактори, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините, каза д-р Шиваров в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.

"Рано е за допълнителен витамин D. Нека се наслаждаваме на слънчевите лъчи максимално дълго. Поне до края на октомври ще има достатъчно слънцегреене", препоръча той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12706

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.08.17 | 14:44
    В САЩ били в трета фаза, която по принцип трае около 2 години! В Русия бързали и почти нямали фаза 3 (което е верно), а в САЩ колко ще трае фаза 3? Мислите ли,че ще чакат година две?! Не няма да чакат, пазара иска бързи дйствия и Чичко Паричко ще окаже натиск пред зрдавните критерии!
  2. 2020.08.14 | 14:19
    Руските доценти и професори правят ваксини нашите доценти професори правят изказвания повечето случай некомпетентни
  3. 2020.08.14 | 09:27
    Из лекция по Средновековна история: "Хората тогава са боледували доста по-малко от сега... Практически - само веднъж..."
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет